17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Accesele de vomă şi diaree anulează efectul medicamentelor cu administrare zilnică
Accesele de vomă şi diaree anulează efectul medicamentelor cu administrare zilnică

Efectul medicamentelor cu administrare zilnică poate fi diminuat sau chiar anulat de accesele de vomă sau diaree, iar consecinţele pot fi fatale în cazul pastilelor luate, de exemplu, împotriva malariei şi altor boli tropicale. „O stare de rău sau de diaree, cu o durată de chiar o zi sau două, diminuează efectul acestor medicamente şi este nevoie de ceva timp, după aceea, ca tratamentul să revină la nivelurile optime”, a explicat Nick Beeching, lector principal la Şcoala de medicină tropicală din Liverpool, Marea Britanie. "Dacă aţi vomitat la trei ore după administrarea medicamentului, efectul acestuia va fi compromis. Iar, dacă sunteţi sub tratament pentru afecţiuni cardiovasculare sau boli asociate - pentru reglarea ritmului cardiac, a tensiunii, medicamente anticoagulante, de exemplu -, acest lucru vă poate pune viaţa în pericol", a mai spus acesta.
Cel mai adesea, persoanele care iau aceste medicamente nu sunt conştiente de faptul că, de fapt, "pierd" o doză de tratament în cazul unor probleme digestive sau dacă au un acces de vomă. Au existat cazuri de pacienţi care luat medicamentul anticoagulant warfarină şi care s-au confruntat cu apariţia unui cheag de sânge din cauza unei doze care nu şi-a mai făcut efectul în urma unor probleme digestive.
Totodată, femeile care iau anticoncepţionale ar trebui să fie atente la acest aspect, deoarece chiar şi o indigestie minoră ar putea reduce eficienţa pilulei, fapt care ar putea duce la apariţia riscului de sarcină.
Când doza de medicament este compromisă în urma unui acces de diaree sau vomă, medicii recomandă administrarea unei doze noi cât mai repede posibil şi cererea sfatului medicului în cazul în care apare o stare de rău într-un interval de trei ore de la administrarea dozei de substituţie. De asemenea, trebuie discutat cu medicul de familie pentru a pune la punct un plan de urgenţă în cazul vacanţelor petrecute în ţări unde există pericolul îmbolnăvirii de boli tropicale.


Articole înrudite