06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alăptarea reduce riscul de depresie după naştere
Alăptarea reduce riscul de depresie după naştere

Alăptarea poate reduce la jumătate riscul de depresie post-natală, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge, publicat în revista Maternal and Child Health, la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, informează BBC.
Studiul a indicat că există o creştere semnificativă a riscului de depresie la femeile care intenţionează să alăpteze, ajunse ulterior în imposibilitatea de a face acest lucru. Ceea ce se ştie până acum cu certitudine este că una din 10 femei va dezvolta depresie după naşterea copilului.
Beneficiile pentru sănătate ale alăptării copilului sunt cunoscute de multă vreme, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă hrănirea nou-născuţilor numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă, aminteşte BBC.
Studiul a arătat că a existat o reducere cu 50% a riscului de depresie post-natală în cazul în care mamele au început alăptarea. Însă acest risc este mult mai mare în rândul femeilor care au vrut, dar nu au fost în măsură să alăpteze.
Între posibilele explicaţii pentru efectul benefic al alăptatului, specialiştii includ eliberarea de hormoni ai fericirii atunci când laptele este produs de organism.
Dr. Maria Iacovou, unul dintre cercetatori, a declarat BBC că factori sociali sau psihologici, cum ar fi sentimentul de "eşec matern", pot contribui de asemenea la depresia post-natală. Ea a atras totodată atenţia că îmbunătăţirea sănătăţii mamei va ajuta copilul.
Rosemary Dodds, consilier la organizaţia de caritate pentru parinti NCT, a declarat că adesea mamele trec după naştere prin stări de presiune cum ar fi dureri, insomnie şi anxietate, iar alăptarea le poate ajuta să se relaxeze şi le poate reduce stresul, astfel încât ar putea juca un rol în prevenirea problemelor de sănătate mentală, mai scrie BBC.


Articole înrudite