Alimentele fermentate sunt surse importante de probiotice, care ajută la ameliorarea florei intestinale. Potrivit nutriţionistei Martina Miserachs, acestea permit să fie absorbite mai bine minerale precum calciul, fierul şi zincul şi favorizează o asimilare mai bună a vitaminelor (mai ales cele din grupa B şi C), notează online ziarul spaniol Hola.com.
Aceste alimente au beneficii importante pentru sistemul imunitar, pentru echilibrarea colesterolului şi prevenirea diabetelor de tip 2 şi sunt foarte importante pentru sănătatea digestivă. În această categorie sunt incluse varza murată - cunoscută drept chucrut în bucătăria internaţională şi foarte populară în gastronomia germană - chefirul (un produs lactat din lapte fermentat, care îşi are originea în regiunea Caucaz) sau kimichi, un amestec de legume fermentate, la mare preţ în bucătăria coreeană.
Toate aceste produse elaborate pe bază de alimente fermentate au câştigat o mare popularitate în ultimii ani, datorită proprietăţilor lor benefice pentru sănătate.
De fapt, dieta mediteraneeană a avut mereu la bază alimente precum iaurtul, vinul, berea sau măslinele, care, supuse acestui proces, permit dezvoltarea anumitor microorganisme (în principal drojdia, dar şi bacterii sau ciuperci). Sunt folosite de multe secole de omenire, au proprietăţi benefice asupra digestiei şi permit o mai bună conservare în timp.
Nu înseamnă totuşi că orice produs care s-a obţinut prin fermentare garantează că este mai sănătos, explică Martina Miserachs. În prezent, experţii recomandă "să se limiteze consumul de băuturi alcoolice, între care vinul şi berea care sunt băuturi fermentate, având în vedere că riscul unui consum exagerat este mai mare decât beneficiile", este de părere nutriţionista spaniolă.
Dar, cu excepţia băuturilor alcoolice, alimentele fermentate sunt fără îndoială cea mai bună sursă de probiotice pentru a ameliora flora intestinală. Ele ajută totodată la reducerea unor probleme generate de o digestie greoaie sau de o toleranţă scăzută la lactoză, permit să fie mai bine absorbite vitaminele şi mineralele şi să fie mai bine asimilate proteinele.
Potrivit unor studii recente, aceste alimente sunt de asemenea benefice pentru sistemul imunitar şi pentru echilibrarea colesterolului. Nutriţionista spaniolă este însă de părere că mai important pentru sănătate este consumul de legume de preferat proaspete şi de sezon. Dar o salată de varză crudă care are proprietăţi benefice poate fi înlocuită iarna cu varza murată.
Consumul trebuie să fie limitat la sezon şi trebuie să se ţină seama că aceste alimente au un conţinut ridicat de sare, la fel ca brânzeturile maturate. Este dificil să se facă o recomandare generală privind cât de frecvent trebuie consumate aceste alimente. Principala recomandare este cea a unei alimentaţii variate, care să includă în principal produsele proaspete, conchide nutriţionista spaniolă.