19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alzheimer poate fi depistată cu 25 de ani mai devreme
Alzheimer poate fi depistată cu 25 de ani mai devreme
Primele schimbări înregistrate la nivelul organismului şi produse de maladia Alzheimer încep să se manifeste cu 25 de ani înainte de apariţia primelor simptome definitorii pentru această boală incurabilă, conform unui nou studiu care reuşeşte în premieră să identifice schimbările caracteristice fiecărei etape din evoluţia acestei boli, conform Reuters.
Acest studiu va putea fi folosit de companiile farmaceutice care încearcă să dezvolte medicamente care să stopeze sau să încetinească evoluţia acestei boli încă din primele sale stadii.
Studiul a fost publicat în revista New England Journal of Medicine şi oferă o periodicitate a schimbărilor depistate la nivelul lichidului spinal, a dimensiunilor creierului, apariţia primelor plăci pe creier, caracteristice acestei maladii, precum şi alţi factori.
"Este primul raport pe care îl avem despre aceste schimbări, pornind de la analiza unor oameni în viaţă", a precizat coordonatorul acestui studiu, Dr. Randall Bateman de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis, Missouri.
Deocamdată, medicaţia folosită în cazurile de Alzheimer tratează doar simptomele, neexistând medicamente care să poată stopa evoluţia acestei boli fatale.
În prezent, aproximativ 5 milioane de americani suferă de Alzheimer, însă numărul acestora ar putea fi mult mai mare, pentru că numeroşi bolnavi se pot afla în faze incipiente ale maladiei, când simptomele specifice nu au început să se producă, sau sunt foarte uşoare.
Experţii avertizează însă, că în absenţa unui tratament eficient împotriva acestei maladii, numărul americanilor care vor fi bolnavi de Alzheimer se va dubla până în 2050, ajungând să depăşească 10 milioane, iar cheltuielile medicale asociate îngrijirii şi tratării lor ar putea depăşi 1.000 de miliarde de dolari pe an.


Articole înrudite