26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Datele ştiinţifice strânse în ultimii 100 de ani arată că IQ-ul femeilor înregistrează o creştere constantă. În acest an, femeile au depăşit prima oară bărbaţii, apreciază psihologul neo-zeelandez James Flynn în cotidianul The Sunday Times.
De când se efectuează teste IQ (de acum 100 de ani), femeile au fost în medie cu cinci puncte în urma bărbaţilor. Psihologii au sugerat multă vreme că această diferenţă este „genetică”. În ultimii ani însă diferenţa s-ar fi micşorat, iar în acest an femeile câştigă prima dată războiul cu bărbaţii. „În ultimii 100 de ani, rezultatele IQ cresc şi la bărbaţi şi la femei, însă ceva mai repede la cele din urmă”, arată James Flynn, cercetător în domeniul IQ-ului.
Această constatare poate fi justificată prin profilul „multifuncţional” al femeilor, active atât în familie, cât şi la serviciu. O altă explicaţie ar fi că femeile au avut mereu un IQ mai mare, pe care l-ar exploata din plin doar în epoca noastră. James Flynn, care urmează să publice în curând o carte despre această depăşire istorică, este de părere însă că mai sunt necesare şi alte cercetări ştiinţifice pentru a lămuri acestă tendinţă.
Istoria cercetărilor asupra IQ-ului este destul de controversată, dezvăluind diferenţe între sexe şi popoare. Una din etapele importante ale acestor cercetări a fost descoperirea efectului Flynn în anii 1980, potrivit căruia IQ-ului fiinţei umane creşte cu trei puncte la 10 ani. S-a mai dovedit că IQ-ul nu este determinat genetic, putând, prin urmare, să fie îmbunătăţit.


Articole înrudite