Un grup de cercetători din SUA a reuşit să modifice un tip de antibiotic, numit vancomicină, pentru a distrugere bacteriile fără ca acestea să dezvolte rezistenţă împotriva sa, potrivit unui studiu publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citată de EFE.
Această descoperire ar putea contracara ameninţarea infecţiilor rezistente la antibiotice în următorii ani.
Cercetătorii de la organizaţia biomedicală The Scripps Research Institute (TSRI) din Florida au reuşit să confere "superputeri" vancomicinei, un antibiotic descoperit în anii 1950 şi împotriva căruia patogenii nu au fost capabili să dezvolte rezistenţă după 30 de ani.
Mai concret, oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de a modifica structural vancomicina pentru a obţine o versiune mai puternică a unui antibiotic forte.
Următoarea provocare, în prezent în cercetare, este de a proiecta o formă de a sintetiza vancomicina modificată printr-un număr mai mici de paşi în laborator, având în vedere că actuala metodă necesită 30 de secvenţe.
Totuşi un cercetător implicat în studiu, Dale Boger, copreşedinte al departamentului de chimie la The Scripps Research Institute, a considerat că este vorba de partea de "cea mai uşoară" a proiectului.
"Medicii ar putea utiliza această formă modificată a vancomicinei fără teamă ca va apărea rezistenţă", notează Dale Boger, potrivit căruia partea cea mai grea a fost modificarea acestei molecule, care "poate salva vieţi", fiind capabilă să elimine bacteriile fără ca acestea să dezvolte rezistenţă împotriva altor antibiotice.