14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Beneficiile extraordinare ale verzei
Beneficiile extraordinare ale verzei
Varza este un adevărat izvor de sănătate, conţinând minerale, vitamine, fibre şi fitonutrienţi. Este o sursă excelentă de vitamina K şi vitamina C dar şi cantităţi însemnate de provitamină A, vitamina E, acid folic şi vitaminele B12, B6 şi B1. Varza conţine minerale “rare”, precum mangan, molibden, cupru dar este şi o sursă importantă de minerale esenţiale, precum: potasiu, calciu, fosfor şi magneziu. Surprinzător sau nu, cantitatea de acizi graşi esenţiali omega-3 conţinuţi în varză este puţin mai mică decât cantitatea conţinută în somon. Varza conţine acizi graşi omega-3 sub forma acidului alfa-linolenic (ALA), în timp ce, somonul conţine acizi omega-3 sub forma EPA (acid eicosapentaenoic ) şi DHA (docosahexenoic). De asemenea, conţine antocianine cu rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen şi  fitonutrienţi care se transformă prin metabolizare în organism în compuşi cu rol detoxifiant şi anti-cancerigen, denumiţi izotiocianaţi (ITC), care au un dovedit efect protector împotriva cancerului de vezica urinară, de colon şi de prostată.
Varza roşie
Varza roşie are un conţinut mai bogat de fitonutrienti decât varza albă. 100g de varză roşie crudă conţin aproximativ 200 mg de polifenoli, din care 30 mg sunt antocianine. Aceeaşi cantitate de varză albă conţine doar 50-60 mg polifenoli. De asemenea, varza roşie conţine de 6 ori mai multă vitamina C decât varza albă.
Metoda cea mai indicată de gătit, pentru a păstra cât mai mult din proprietăţile benefice pentru sănătate ale verzei, este la aburi. Cel mai recomandat este consumul de varză crudă, nepreparată termic. Se recomandă consumul unei cantităţi de 150-200g de varză (crudă) de 4-5 ori pe săptămână.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de varză
Efect anticancerigen
Efectul anticancerigen se datorează antioxidanţilor şi fitonutrienţilor. Dintre antioxidanţii conţinuţi de varză amintim vitamina C, beta-caroteni (vitamin A), vitamina E.
Fitonutrienţii care au acţiune antioxidantă şi anticancerigenă descoperiţi în structura verzei sunt polifenolii. Dintre aceştia, se remarcă antocianinele, conţinute în cantitate crescută în varza rosie. Antocianinele sunt substanţe puternic anti-inflamatoare. Inflamaţia cronică este un factor de risc pentru apariţia cancerului. Alţi fitonutrienţi din varză se transformă, sub acţiunea anumitor enzime din organism, în izotiocianaţi, cu acţiune anticancerigenă în cazul cancerelor de sân, colon, prostată şi vezică urinară.
Scăderea colesterolului
Prin cantitatea crescută de fibre, varza ajuta la scăderea colesterolului. Fibrele absorb excesul de colesterol şi acizi biliari din tubul digestiv , ajutând la eliminarea lor prin scaun. Ficatul este nevoit să sintetizeze alţi acizi biliari din colesterolul aflat în organism, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol.
Protecţie digestivă
Varza are acţiune anti-inflamatorie asupra tubului digestiv, datorită izotiocianaţilor, ajutând la tratarea ulcerelor gastrice şi duodenale, a colitelor. Compuşii antioxidanţi din varză împiedică dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori la nivelul stomacului. Varza ajută şi la tratarea constipaţiei, datorită conţinutului ridicat de fibre.
Scade glicemia
Anumiţi compuşi din varza crudă au proprietăţi hipoglicemiante, ceea ce o recomandă în dieta persoanelor cu diabet.
Astenii, anemii, avitaminoze şi demineralizări
După cum spuneam, varza este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina C provitamina A, vitamina E, acid folic şi vitaminele B12, B6 şi B1, dar şi minerale: mangan, molibden, cupru, potasiu, calciu, fosfor şi magneziu.


Articole înrudite