06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Beneficiul neştiut al berii
Beneficiul neştiut al berii

Spre deosebire de vinul roşu, berea a fost mai puţin cercetată pentru potenţialele ei efecte benefice, dar un studiu recent scoate în evidenţă o informaţie neaşteptată: berea conţine o substanţă care ţine la distanţă declinul cognitiv şi demenţa, spun cercetătorii. Studiul a fost realizat la Universitatea din Lanzhou, China. Cercetătorii au observat că berea conţinea flavonoidul xanthohumol, care întârzie apariţia declinului cogntitiv. Acest antioxidant se regăseşte în conurile de hamei, care sunt adăugate în bere pentru aromă, conferindu-i gustul specific amărui. Substanţa previne cancerului, oxidarea celulelor, protejează inima şi previne inflamaţiile, susţin cercetătorii. În cadrul studiului, cercetătorii au izolat mocelulele de xanthohumol şi au testat efectele lui pe creierul unor şobolani de laborator. Astfel, ei au observat că antioxidantul neutralizează oxidarea celulară, stimulând producţia de molecule neuroprotectoare.
Medicul Jiangou Fang de la Universitatea Lanzhou spune că aceste conuri de hamei sunt folosite de sute de ani în medicina tradiţională chineză, pentru a trata diferite boli. Ele sunt prezente în cantitate mare în bere, ceea ce poate explica efectul benefic al acestei băuturi pentru sănătate, în cazul unui consum regulat.
Desigur, cercetătorii atrag atenţia că este vorba de un consum moderat. Printre efectele benefice se numără îmbunătăţirea memoriei, după cum arată şi studii anterioare. De asemenea, berea poate preveni demenţa şi boala Alzheimer, în special la vârste mai tinere, când nu ar trebuie să apară probleme de acest fel.


Articole înrudite