19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un studiu efectuat pe 149.000 de americani arată că persoanele care cresc cantitatea de carne roşie din dietă ar putea prezenta un risc sporit de a dezvolta diabet de tip 2. „Cred că diferenţa observată în cadrul acestui studiu este suficient de mare pentru a încuraja oamenii să nu mai crească cantitatea de carne roşie consumată şi să se gândească la metode prin care ar putea reduce cantitatea de carne roşie pe care o mănâncă”, a comentat coordonatorul studiului, profesorul An Pan de la Universitatea Naţională din Singapore. Studiile mai vechi efectuate asupra cărnii roşii (precum porcul, vita sau mielul) nu ţineau cont dacă participanţii la studiu modificau cantitatea consumată de-a lungul timpului, spune Pan.
În cadrul acestei cercetări, Pan şi colegii săi au urmărit 149.000 de americani de-a lungul a 12-16 ani. La fiecare 4 ani, participanţii erau întrebaţi câtă carne roşie consumă pe zi. În medie, participanţii relatau că mănâncă între jumătate de porţie şi 2 porţii pe zi. O porţie este egală cu 2 felii de bacon, un hot dog sau un hamburger. La finalul studiului se înregistraseră 7.540 de cazuri de diabet de tip 2. În rândul persoanelor care au adăugat jumătate de porţie de carne roşie pe zi se înregistrau 2 cazuri de diabet la 300 de persoane. În rândul celor ce nu schimbaseră cantitatea de carne roşie consumată se întâlnea un caz de diabet la 300 de persoane.
După ce au luat în seamă factori precum cantitatea iniţială de carne roşie consumată, starea maritală şi istoricul medical, cercetătorii au descoperit că un consum mai redus de carne roşie era asociat unui risc cu 14% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 12-16 ani. Pan a comentat că „atunci când ai obiceiuri «proaste», impactul ar putea fi vizibil imediat, însă obiceiurile «bune» au nevoie de o perioadă mai îndelungattă pentru a produce efecte”.
Concluzia cercetătorilor din studiul publicat în Journal of the American Medical Association Internal Medicine este că „rezultatele studiului nostru oferă noi dovezi ce sugerează că limitarea cantităţii de carne roşie consumată de-a lungul timpului conferă beneficii în ceea ce priveşte prevenirea apariţiei diabetului de tip 2”.


Articole înrudite