27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cine îşi face vânt cu evantaiul se răcoreşte cu adevărat?
Cine îşi face vânt cu evantaiul se răcoreşte cu adevărat?
Sunt necesare calcule complexe pentru a vedea dacă este rentabil din punct de vedere energetic să ne facem vânt cu evantaiul ca să ne răcorim. Oare pe timp foarte călduros merită să ne „aerisim” cu evantaiul, ştiind că orice efort muscular determină creşterea cantităţii de căldură produse de corp?, se întreabă lefigaro.fr. Părerile sunt împărţite în această privinţă, iar problema, deşi simplă în aparenţă, nu este deloc uşor de rezolvat.
Ca şi ventilatorul, producerea unui uşor curent de aer nu scade temperatura aerului, ci permite organismului să elimine mai repede căldura, lucru care-l ajută la răcorire. Corpul uman scapă de căldură pe trei căi: prin radiere, prin schimb direct între aer şi piele şi prin evaporare (transpiraţie). În timpul caniculei, când temperatura aerului se apropie de cele 37 de grade ale corpului uman, cea mai importantă este evaporarea. Fie că este cald sau frig, corpul omenesc în repaus este înconjurat de un strat foarte subţire de aer, între 1 şi 3 mm grosime, numit strat limită, care îndeplineşte un rol izolator. Când ne facem vânt cu evantaiul, acest strat limită este afectat, crescând astfel schimburile directe de căldură cu exteriorul şi accelerând eficienţa transpiraţiei.
Citându-l pe astrofizicianul Sterl Phinney de la California Institute of Technology, Wall Street Journal scria recent că este foarte eficient să ne facem vânt cu evantaiul pentru că acest lucru produce doar 1 watt de căldură în plus (faţă de cei 100 W emişi de un om în repaos) şi dublează răcorirea organismului. Site-ul american The Straight Dope afirmă însă, argumentând cu calcule matematice, că mişcarea cu evantaiul necesită necesită o producţie de 70 W din partea corpului şi ocazionează, în funcţie de temperatura şi umiditatea exterioare, risipirea a 25 - 480 W.
Cine are dreptate atunci? Astrofizicianul american subestimează cheltuiala energetică necesară, iar site-ul o supraestimează. Majoritatea tabelelor de referinţă asupra metabolismului uman arată că o uşoară mişcare de mână face organismul să producă între 10 şi 20 W în plus faţă de cei 100 W emişi de o persoană aşezată, în repaus. În majoritatea cazurilor, utilizarea unui evantai permite organismului să se răcorească eficient. Eficienţa scade totuşi când temperatura depăşeşte 37 grade C şi nivelul de umiditate se apropie de 100%, situaţie în care transpiraţia oricum se evaporă greu.


Articole înrudite