Românii mănâncă şi beau de cele mai multe ori cam tot ce poftesc sau le cade în mână. Astfel de alegeri se dovedesc ulterior extrem de nocive pentru organism, care reacţionează sub forma unor boli gastrointestinale, cu care respectivii trebuie să trăiască apoi toată viaţa. Vorbim de ulcer, gastrite şi se poate ajunge chiar la cancer. Mulţi români au dezvoltat o obişnuinţă extrem de nesănătoasă, ce se manifestă prin consumul excesiv de băuturi carbogazoase, respectiv apă minerală şi băuturi răcoritoare, în condiţiile în care specialiştii au stabilit că băuturile îndulcite cu zahăr sau mai ales cu fructoză reprezintă un factor important în dezvoltarea a ceea ce este generic numit epidemia de obezitate.
”Ca efect asupra stomacului şi primei porţiuni a duodenului sau a colecistului, veziculei biliare şi ficatului, este indicat ca fiecare persoană să încerce să testeze dacă îi face bine sau nu. Persoanele care, spre exemplu, nu au mai consumat apă minerală, la început pot simţi o uşoară balonare, dar nu are niciun motiv să se întâmple asta, pentru că există un circuit al alimentelor în stomac şi duoden, care ar preveni o afecţiune de tub digestiv”, explică un specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, medicul Magdalena Moroşanu.
În schimb, băuturile alcoolice, băuturile numite generic băuturi ”tari”, care sunt consumate pe stomacul gol, devin extrem de periculoase, deoarece determină o secreţie mare de acid clorhidric. Această secreţie devine principalul agresor al mucoasei stomacului.
Ce se întâmplă când organismul este supus unei agresiuni chimice
Mulţi dintre noi s-au învăţat să bea ”una mică” înainte de masă sau să consume condimente pe stomacul gol, fără să ştie la ce pericole se expun. Se creează ceea ce medicii numesc agresiune chimică, determinată în principal de băuturile alcoolice, dar şi de consumul de condimente iuţi, cum ar fi hreanul, usturoiul crud, ceapa crudă, ardeiul iute şi piperul. Există însă o combinaţie de alimente şi băuturi ce conduce la agresiunea chimică şi mecanică a stomacului. Este vorba de alimentele pregătite cu multe grăsimi, fie ulei, grăsime, untură, unt sau margarină.
”În cursul prăjirii grăsimilor se dezvoltă o substanţă toxică pentru mucoasa gastrică, care se numeşte acroleină şi care este intens stimulatoare de acid clorhidric în stomac”, precizează doctorul Magdalena Moroşanu.
Veţi ajunge cu siguranţă pe patul de spital dacă veţi alege să consumaţi două mâncăruri, din care una cu condimente iuţi şi alta cu o cantitate mare de grăsimi prăjite, deoarece agresiunea stomacului şi duodenului va fi maximă. O astfel de combinaţie toxică stimulează vezica biliară, care are un rol foarte important în digestie, ceea ce conduce la o contracţie a vezicii, care va elimina o cantitate mare de bilă. Acesta poate ajunge fie în stomac, iritând mucoasa gastrică, fie poate crea o tulburare în prelucrarea alimentelor când se întâlneşte cu sucul pancreatic şi astfel se poate declanşa o colică biliară (o durere acută în partea dreaptă), caracterizată prin greaţă, vărsături şi o stare generală proastă a organismului.
Grăsimile şi alcoolul te bagă în spital
Nu în ultimul rând, o astfel de combinaţie nefericită de mâncăruri poate să declanşeze o dispepsie gazoasă, de fermentaţie sau de putrefacţie. Cert este un lucru: grăsimile şi alcoolul pot genera o adevărată furtună abdominală, dar şi o afecţiune foarte gravă, numită pancreatita acută, şi care prin suprasolicitarea sucurilor pancreatice poate să conducă chiar la autodigestia glandei pancreatice. Şi asta pentru că se creează un exces de enzime, cerut de organism pentru prelucrarea digestivă a proteinelor, a grăsimilor şi a glucidelor, care ajung să agreseze pancreasul, producându-se astfel un şoc toxic.
”Asocierea grăsimilor prăjite cu alcoolul este extrem de dăunătoare pentru stomac, putând să creeze gastrite, ulcer, colecistică şi pancreatită”, conchide medicul Moroşanu.
Explicaţia este foarte simplă: alimentele de acest gen se digeră greu, stagnează mult în stomac, suprasolicită pancreasul şi vezica biliară.