28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană: Certificatele Covid vor fi valabile doar 9 luni în UE fără doza „booster”
Comisia Europeană: Certificatele Covid vor fi valabile doar 9 luni în UE fără doza „booster”

Comisia Europeană a anunţat marţi, 21 decembrie 2021, că certificatele Covid emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului, relatează Deutsche Welle.

Regula ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că măsura are o susţinere solidă.

„Astăzi, Comisia a adoptat norme referitoare la Certificatul digital UE COVID, stabilind o perioadă obligatorie de acceptare de 9 luni (mai exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare în scopul călătoriilor în interiorul UE. O perioadă clară şi uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile de călătorie continuă să fie coordonate, aşa cum a solicitat Consiliul European în urma ultimei sale reuniuni din 16 decembrie 2021. Noile reguli vor asigura că restricţiile se bazează pe cele mai bune dovezi ştiinţifice disponibile, deoarece precum şi criterii obiective. Coordonarea continuă este esenţială pentru funcţionarea pieţei unice şi va oferi claritate cetăţenilor UE în exercitarea dreptului lor la liberă circulaţie”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Noile reguli pentru călătoriile în interiorul UE armonizează diferitele reguli din statele membre. Această perioadă de valabilitate ţine cont de îndrumările Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, conform cărora dozele de rapel sunt recomandate cel târziu la şase luni de la finalizarea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va rămâne valabil pentru o perioadă de graţie suplimentară de trei luni dincolo de cele şase luni pentru a se asigura că campaniile naţionale de vaccinare se pot ajusta şi cetăţenii vor avea acces la doze de rapel.

Noile reguli privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor. Atunci când introduc reguli diferite de utilizare a certificatelor la nivel naţional, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi reguli pentru a oferi siguranţă călătorilor şi pentru a reduce perturbările.

În plus, Comisia a adaptat şi regulile pentru codificarea certificatelor de vaccinare. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că certificatele de vaccinare care arată finalizarea seriei primare pot fi întotdeauna diferenţiate de certificatele de vaccinare eliberate în urma unei doze de rapel.

Booster-urile vor fi înregistrate după cum urmează:

- 3/3 pentru o doză de rapel după o serie de vaccinare primară cu 2 doze.
- 2/1 pentru o doză de rapel după o vaccinare cu o singură doză sau o doză de vaccin cu 2 doze administrată unei persoane recuperate.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „O perioadă de valabilitate armonizată pentru certificatul digital UE COVID este o necesitate pentru libera circulaţie în siguranţă şi coordonarea la nivelul UE. Puterea şi succesul acestui instrument nepreţuit pentru cetăţeni şi întreprinderi rezidă în utilizarea sa coerentă în întreaga UE. Ceea ce este necesar acum este să ne asigurăm că campaniile de amplificare au loc cât mai repede posibil, că cât mai mulţi cetăţeni sunt protejaţi printr-o doză suplimentară şi că certificatele noastre rămân un instrument cheie pentru călătorii şi protecţia sănătăţii publice”.

„Statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populaţie ale căror certificate de vaccinare emise anterior se apropie de limita perioadei standard de acceptare. Deocamdată nu se va aplica nicio perioadă standard de acceptare certificatelor eliberate în urma administrării dozelor de rapel, având în vedere că nu sunt încă disponibile suficiente date privind perioada de protecţie. Perioada de acceptare nu va fi codificată în certificatul în sine. În schimb, aplicaţiile mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale UE COVID vor fi ajustate: dacă data vaccinării este mai mare de 270 de zile în urmă, aplicaţia mobilă utilizată pentru verificare va indica certificatul ca expirat. Pentru a acorda suficient timp pentru implementarea tehnică a perioadei de acceptare şi pentru campaniile de vaccinare de rapel ale statelor membre, aceste noi reguli ar trebui să se aplice de la 1 februarie 2022”, se mai arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.


Articole înrudite