19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Companiile producătoare de imunoglobulină, sub lupa Consiliului Concurenţei
Companiile producătoare de imunoglobulină, sub lupa Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei investighează zece companii producătoare de imunoglobulină, o substanţă obţinută din plasma sanguină umană care protejează organismul împotriva bolilor, în legătură cu o posibilă înţelegere între aceste firme pentru a obţine un cadru fiscal mai favorabil, potrivit unui comunicat de presă al Concurenţei, citat de Mediafax.
Biotest Pharma (Germania), Octapharma (Austria), Octapharma ( Franţa), Octapharma (Suedia), Octapharma (Marea Britanie), CSL Behring (Germania), Kedrion (Italia), Baxter (Belgia), Baxalta (Belgia), Baxter (Austria) sunt cele zece companii vizate de ancheta Concurenţei.
"Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit", potrivit comunicatului Concurenţei.
Ziarul Financiar a scris cum rând pe rând, în plină criză a dozelor de imunoglobulină, producătorii au renunţat la comercializarea produselor din plasmă pe piaţa locală, invocând motive comerciale. Kedrion (Italia), Octapharma (Marea Britanie), CSL Behring (Germania) sunt trei companii care nu au mai adus dozele pentru pacienţii români, potrivit notificărilor primite de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Primele companii care s-au retras au fost Baxter (Austria), iar producătorul german de imunoglobulină Biotest Pharma a notificat ANMDM despre disponibilitatea limitată pentru dozele Intratect pe motive comerciale.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră drept "un lucru benefic" declanşarea investigaţiei de către Consiliul Concurenţei în cazul în care companii europene sunt suspectate că s-au înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină.
"Am fost informată şi eu de preşedintele Bogdan Chiriţoiu (n.r. - Consiliului Concurenţei) de declanşarea acestei investigaţii. Ştiţi foarte bine că hotărârea de guvern privind scutirea taxei de clawback pentru derivatele din plasmă şi sânge a fost dată în decembrie 2017, iar în 5 martie Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru imunoglobulină, pentru că în acest timp nu s-a întâmplat nimic. Adică piaţa din România nu a fost aprovizionată cu imunoglobuline, având la un moment dat chiar stoc zero. Este posibil ca acest tip de comportament să genereze declanşarea acestei investigaţii. Noi considerăm că este de bun augur, aştept şi eu cu mare nerăbdare rezultatele. Este un lucru benefic", a declarat ministrul Sănătăţii pentru Agerpres.


Articole înrudite