20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum se manifestă Long COVID sau Sindromul Post-COVID
Cum se manifestă Long COVID sau Sindromul Post-COVID

Unele persoane care au avut Covid au prezentat simptome peste care au trecut rapid, însă unii oameni suferă efecte pe termen lung. În unele cazuri, coronavirusul provocă simptome care durează săptămâni sau luni după ce infecţia a dispărut. Această afecţiune a fost denumită „sindromul post-COVID-19” sau „COVID de lungă durată” (Long-Covid). Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte sindromul post-COVID-19 ca apărând „de obicei la 3 luni de la debutul Covid-19 cu simptome care durează cel puţin 2 luni şi nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ”.
Potrvit specialiştilor, SARS-COV-2 poate ataca organismul într-o serie de moduri, provocând leziuni ale plămânilor, inimii, sistemului nervos, rinichilor, ficatului şi altor organe. Pot apărea şi probleme de sănătate mintală, oboseală extremă sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) după un tratament în unitatea de terapie intensivă (ITU).

Simptome ale sindromului post-COVID

Un studiu publicat în iunie 2021 de Imperial College din Londra, bazat pe informaţii de la jumătate de milion de oameni din Anglia, a găsit două categorii principale de simptome: un grup mai mic de persoane cu simptome respiratorii, cum ar fi tuse sau respiraţie îngreunată (acest grup este probabil să fi avut iniţial o infecţie severă Covid-19) şi un grup mai mare cu simptome mai generale, în special oboseală şi extenuare.
Cercetările bazate pe persoanele care au raportat simptome de Covid de lungă durată pe aplicaţia de studiu Zoe Covid Symptom au identificat, de asemenea, două grupuri principale de simptome, unul în principal respirator, dar incluzând oboseală şi dureri de cap, şi un al doilea grup de simptome care afectează multe părţi ale corpului, inclusiv inima, creierul şi intestinele. În studiul efectuat pe 4,182 de persoane au fost raportate frecvent simptome cardiace, cum ar fi palpitaţii sau bătăi ale inimii crescute, precum şi simptome non-cardiace, cum ar fi amorţeală şi „ceaţă cerebrală” (brain fog).

Cele mai frecvent raportate simptome

Simptomele comune ale COVID de lungă durată includ:
- oboseală extremă;
- dificultăţi de respiraţie;
- durere în piept sau senzaţie de constricţie;
- probleme cu memoria şi concentrarea („ceaţă cerebrală - brain fog”);
- dificultăţi de somn (insomnie);
- palpitaţii ale inimii;
- ameţeli;
- furnicături;
- dureri articulare;
- depresie şi anxietate;
- tinitus, dureri de urechi;
- senzaţie de rău, diaree, dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare;
- temperatură ridicată, tuse, dureri de cap, dureri în gât, modificări ale simţului mirosului sau gustului;
- erupţii cutanate.
! Potrivit studiilor, începând cu 6 decembrie 2021, cele mai frecvent raportate simptome Covid de lungă durată au fost:
- oboseală (56%);
- dificultăţi de respiraţie (31%);
- pierderea mirosului (22%);
- dureri musculare (21%).
Un studiu publicat în iunie 2022 în aplicaţia Zoe Symptom Study a constatat că persoanele care au avut Omicron au fost mai puţin susceptibile de a dezvolta Covid de lungă durată decât persoanele care au avut varianta Delta.
Cercetarea a analizat 56.000 de persoane din Marea Britanie care au avut un rezultat pozitiv la testul Covid-19 între decembrie 2021 şi martie 2022, când Omicron a fost varianta dominantă şi 41.000 de persoane din Marea Britanie care au testat pozitiv între iunie şi noiembrie 2021, când varianta Delta a fost dominantă.

Pierderea gustului şi mirosului după COVID-19

Simţurile mirosului şi gustului sunt legate, iar coronavirusul poate afecta celulele din nas, ceea ce poate duce la pierderea sau distorsionarea simţurilor mirosului (anosmie) sau gustului. Înainte şi după ce oamenii se îmbolnăvesc cu COVID-19, ei îşi pot pierde simţul mirosului sau gustului în întregime sau pot descoperi că lucrurile familiare miros sau au un gust rău, ciudat sau diferit. Pentru aproximativ un sfert dintre persoanele cu COVID-19 care au unul sau ambele simptome, problema se rezolvă în câteva săptămâni. Dar, pentru majoritatea, aceste simptome persistă.
Deşi nu pune viaţa în pericol, distorsionarea prelungită a acestor simţuri poate fi devastatoare şi poate duce la lipsa poftei de mâncare, anxietate şi depresie. Unele studii sugerează că există o şansă de 60% până la 80% ca aceşti oameni să vadă o îmbunătăţire a simţului mirosului într-un an. Insomnia persistentă post-COVID-19 sau „coronasomnia” este o consecinţă din ce în ce mai frecventă în rândul supravieţuitorilor COVID-19 şi poate fi un simptom tipic al S.T.O.P.

Cât durează recuperarea după Long COVID?

Specialiştii încă învaţă cât durează boala şi de ce variază între oameni. Este important să reţineţi că efectele de durată nu sunt unice pentru Covid-19 - alte boli virale pot avea, de asemenea, efecte de durată.
Un studiu condus de cercetătorii de la Leicester University sugerează că, printre cei care au nevoie de tratament spitalicesc pentru boala iniţială, este normal ca acesta să dureze 5 luni sau mai mult şi există rapoarte separate că poate dura 12 luni sau mai mult (include atât persoanele care nu au avut nevoie de tratament în spital iniţial, cât şi cei care au avut).

Există un tratament pentru sindromul post-COVID?

Din păcate, nu există un singur tratament sau medicament pentru a trata sindromul post-Covid. Experienţa fiecăruia este diferită, deci este important să discutaţi cu medicul dvs. despre simptomele pe care le experimentaţi. El vă poate spune cum să le gestionaţi cel mai bine şi ce alt sprijin este disponibil.

Articole similare: Cercetători de top îşi unesc forţele pentru a studia principala ipoteză referitoare la COVID de lungă durată


Articole înrudite