26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezvoltarea emoţională şi relaţională a lui bebe
Dezvoltarea emoţională şi relaţională a lui bebe

Experienţa de a aduce un bebe pe lume va schimba viaţa viitorilor părinţi. Bebe este o nouă persoană, o persoană mică, la început neajutorată, va învăţa să se cunoască, să iubească şi să aibă grijă atât de sine cât şi de alţii. De multe ori, noii părinţi nu au mai avut experienţa îngrijirii unui copil, iar anumite sentimente puternice în relaţia cu bebe vor apărea complet neaşteptate.
Majoritatea părinţilor învaţă teoria şi practica îngrijirii unui copil prin experienţă, dar sunt multe chestiuni care trebuie ştiute dinainte. A citi indiciile şi semnalele lansate de bebe devine un talent care conduce spre ceea ce numim – a deveni părinte. Este un proces special în dezvoltarea unei relaţii apropiate bazată pe înţelegere şi dragoste.

Sentimentele şi creierul copilului

În primele luni de viaţă, bebe se află într-o lume foarte nouă şi ciudată despre care nu ştie nimic. Trebuie să învăţăm un copil că lumea este sigură şi că există oameni care se se ocupă de ei cu dragoste necondiţionată. Învăţaţi ideea de tandreţe, grijă şi siguranţă atunci când îl hrăniţi pe bebe pe bebe prin reasigurarea confortului, prin căldură sufletească şi cu zâmbetul pe buze. Bebe învaţă să iubească şi să aibă încredere în iubirea părinţilor.
În primele luni de viaţă, creierul bebeluşului creşte mai repede decât în orice moment al vieţii. Milioane de celule se conectează, se corelează căi neuronale către mii de alte celule pentru a deveni funcţional intelectual şi emoţional în viitor. Experienţa de fiecare zi de joacă, învăţare şi relaţionare cu părinţii conduce către noi căi de dezvoltare.
Când bebeluşii se simt iubiţi şi în siguranţă, conexiunea dintre părinţi şi bebe este întărită. A vorbi, zâmbi şi privi în ochişori un bebe va asigura legăturile ideale pentru vorbire, învăţare, gândire, astfel se dezvoltă şi răspunsurile emoţionale fireşti care vor condiţiona dezvoltarea sociabilă a copilului.
Când copilul se simte nefericit sau stresat o mare parte din timp, fie nu este atins, observat cu atenţie sau vorbit, legăturile care reacţionează la stres devin punctele centrale de răspuns emoţional. Pe măsură ce copilul creşte, acesta poate fi mai puţin capabil să înveţe şi să-şi dezvolte cele mai bune reacţii emoţionale.
Copiii care au relaţii iubitoare cu părinţii încă de foarte mici sunt mai capabili să facă faţă stresului pe măsură ce cresc. Bebeluşii învaţă să comunice încă de la naştere folosind propriile semnale speciale, învaţă să înţeleagă ceea ce simt, văd şi aud în fiecare zi pentru a creşte şi se dezvolta în siguranţă.

Când bebeluşii se simt iubiţi, ei învaţă să te iubească şi pe tine

Bebeluşii cresc şi se dezvoltă cel mai bine dacă au părinţi foarte apropiaţi în primul an. Este important ca prima lor relaţie de ataşament să fie caldă şi pozitivă. Primii ani de viaţă sunt o perioadă când învaţă cum să răspundă şi la ce să se aştepte în relaţiile viitoare.
Bebeluşii pot învăţa să cunoască alte persoane, dar este mai bine dacă majoritatea îngrijirilor provin de la acei oameni principali din viaţa lor. Noile relaţii sociale cu membri ai familiei sau prieteni sunt, de asemenea, contacte esenţiale pentru educaţia celor mici. Acestea dezvoltă încrederea, controlul emoţional şi abilităţile de socializare pentru a profita ulterior de perioada de învăţare şi educaţie pe parcursul anilor şcolari.

Ce pot face părinţii pentru a ajuta copiii să se dezvolte

Bebe este o persoană unică, cu propriile plăceri şi împotriviri. Calmul şi receptivitatea sunt însuşiri foarte importante pentru părinţi. Cei mici cresc repede, astfel încât rutinele de îngrijire trebuie să devină flexibile pe măsură ce nevoile lor se schimbă.
Mai presus de orice, este important să vă bucuraţi de petrecerea timpului cu bebe când e treaz şi jucăuş – acesta iubeşte compania părinţilor. Priviţi copilul în ochi, zâmbiţi şi discutaţi cu uşurinţă de la naştere, acesta va memora tonul vocii voastre.
Comunicaţi copilului ce faceţi împreună cu el, fiecare lucru sau acţiune trebuie numită pentru a ajuta memoriei – comunicaţi că îi schimbaţi scutecul, că a venit ora mesei sau ora somnului. Bebe învaţă la ce să se aştepte şi îl ajutaţi să se simtă în siguranţă. Ascultaţi sunetele copilului şi copiaţi-le înapoi - este începutul învăţării de a vorbi.
Comunicarea este o aptitudine care trebuie susţinută încă de mici de tot, aceasta îl va ajuta în viaţă pe măsură ce creşte şi învaţă noi aptitudini, atât emoţionale cât şi intelectuale.


Articole înrudite