06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Dietă coerentă” pentru a evita excesul de calorii la masa de Crăciun
„Dietă coerentă” pentru a evita excesul de calorii la masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă, cu mesele lor bogate, sunt o bucurie, dar şi o sursă de preocupare pentru cei care nu vor să se îngraşe, aşa încât ziarul spaniol „Hola” publică o serie de sfaturi oferite de nutriţionista spaniolă Amil López, promotoarea a "Dietei coerente".
Aceasta nu se bazează pe soluţii miraculoase, ci face apel doar la bun simţ şi la respectarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, combinate cu exerciţii fizice şi control emoţional. Rezultatul va fi păstrarea formei fizice, fără a ştirbi plăcerea de a savura meniurile de Crăciun sau de Anul Nou.
Elementul cheie al „Dietei coerente” nu constă doar în numărarea caloriilor, ci mai ales în respectarea celor cinci mese zilnice, care să includă proteine, carbohidraţi cu conţinut scăzut de glucide şi grăsimi sănătoase (ulei de măsline, fructe uscate sau avocado de exemplu), însoţite de un pahar de apă cu două, trei picături de lămâie. Evident, se impune consumul a 1,5 litri de apă pe zi şi un stil de viaţă activ.
Se recomandă să se bea 2 pahare de apă rece înainte de fiecare masă. Stomacul se contractă şi senzaţia de saţietate va surveni mai repede. În schimb, trebuie limitat consumul de apă în timpul mesei pentru că diluează sucurile gastrice şi îngreunează digestia.
Este important să nu se „sară” gustările din cursul zilei pentru a nu ajunge la cina specială de Crăciun cu o prea mare poftă de mâncare. De asemenea, o supă caldă înainte de masa de sărbătoare va avea un efect de detoxifiere a ficatului şi vezicii biliare şi va stimula eliminarea lichidelor din corp.
O regulă de aur, aplicabilă, de altfel, în orice perioadă a anului, este de a nu combina la aceeaşi masă două tipuri de alimente bogate în amidon, precum produse pe bază cereale (grâu, orz, orez, porumb, ovăz, mei sau secară), anumite legume (linte, năut, fasole sau mazăre) sau cartofi. La acelaşi capitol figurează şi dovleacul, sfecla, bananele, strugurii şi stafidele. Aceste alimente provoacă saţietate şi sunt greu de digerat, de aceea este preferabil să fie consumate la micul dejun sau la prânz.
Excesul de calorii se poate evita punând accentul pe salate, verdeţuri sau consome-uri, fără sosuri sau smântână.
A nu se uita faptul că alcoolul aduce calorii care se înmagazinează rapid în corp sub formă de grăsimi. Cel mai bun sfat este moderaţia. Este bine ca băuturile alcoolice să fie diluate cu gheaţă sau apă şi să nu fie combinat cu băuturi carbogazoase care conţin mult zahăr. Niciodată nu trebuie consumat alcool pe stomacul gol, ci trebuie însoţit măcar de o felie de brânză sau de şuncă sau de câteva măsline care îi vor încetini absorbţia.
Trebuie evitate deserturile prea dulci, preferându-se fructele, în special cele cu efect digestiv, ca fructul pasiunii. Iar minunatele dulciuri concentrate tipice acestui sezon se pot consuma în doze zilnice mici, dar nu în „avalanşă” pentru că suprasolicită vezica biliară şi pot duce la o stare generală proastă.
În orice caz, după o masă copioasă este preferabil ca a doua zi să urmeze un dejun uşor, cu puţină friptură rece de curcan, fructe uscate şi ceaiuri de plante.


Articole înrudite