06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prin practicarea unei activităţi fizice, creierul se pregăteşte mai bine pentru o sarcină intelectuală. Studiile asupra binefacerilor mişcării asupra funcţionării creierului s-au concentrat până acum pe adulţi şi îndeosebi pe vârstnici. O echipă de la Universitatea din Montreal s-a ocupat de copii, scrie passionsante.be.
Cercetătorii şi-au pus întrebarea dacă activitatea fizică duce la îmbunătăţirea activităţii intelectuale. Într-un prim experiment, s-au făcut electroencefalograme ((EEG) la circa 10 băieţi de la 9 la 11 ani înainte şi după o şedinţă de o jumătate de oră de mers pe bicicleta staţionară, în ritm moderat. „Am observat creşterea undelor rapide, ca la trezirea din somn, fenomenul durând câteva zeci de minute”, arată unul din autorii studiului.
În cadrul unui al doilea test, circa 30 de băieţi şi fete între 8 şi 11 ani au mers şi ei pe bicicleta staţionară şi au fost supuşi apoi unui exerciţiu de memorare, activitatea lor cerebrală fiind monitorizată. Zona asociată cu „memoria de lucru” (prelucrarea şi menţinerea pe termen scurt a informaţiilor) înregistra o activitate crescută, cu mărirea amplitudinii undelor respective. Procesul este şi el atribuit unei atenţii mai mari.
Efectul imediat al activităţii fizice s-ar explica prin schimbări în metabolismul neurotransmiţătorilor, care se traduc printr-o accentuare a capacităţilor de atenţie şi învăţare. Aşa că elevii ar trebui să reţină că le-ar prinde bine puţină mişcare înainte să înceapă să facă temele, încheie passionsante.be.


Articole înrudite