07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Exerciţiile fizice tip cardio pot scădea riscul de deces prematur cu circa 40%
Exerciţiile fizice tip cardio pot scădea riscul de deces prematur cu circa 40%

Creşterea treptată a intensităţii exerciţiilor fizice tip cardio - ce stimulează sistemul cardiovascular - poate contribui la prelungirea duratei vieţii, potrivit unui studiu efectuat recent în Statele Unite şi publicat în ''Mayo Clinic Proceedings'', informează Reuters.
Pacienţii care au început un program de antrenament având niveluri scăzute ale pregătirii fizice însă au crescut treptat intesitatea până la stadii moderate şi avansate şi-au redus riscul de deces în timpul studiului cu circa 40%.
Capacitatea de efort fizic se măsoară printr-un test de rezistenţă, efectuat în mod normal pe banda de alergare sau pe bicicleta staţionară. Ea ''depinde de sănătatea inimii, a plămânilor, a sângelui şi a muşchilor'', după cum a precizat pentru sursa citată conducătorul studiului, Clinton Brawner, cercetător la Edith and Benson Ford Heart and Vascular Institute din cadrul Spitalului Henry Ford din Detroit.
Deşi există nenumărate informaţii care dovedesc relaţia dintre capacitatea de rezistenţă la efort şi evenimente precum moarte prematură, există puţine studii care au încercat să evidenţieze faptul că îmbunătăţirea pregătirii fizice are influenţă asupra unor astfel de deznodăminte, iar nici unul dintre acestea nu a fost realizat şi cu subiecţi de sex feminin, a explicat Brawner. Pentru a acoperi această ''gaură'' informaţională, oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate de la peste 10.000 de pacienţi din Detroit şi Michigan care au efectuat câte două teste de rezistenţă aproximativ o dată pe an, în perioada 1991 — 2009.
După o medie de circa 8,6 ani, 9,5% dintre bărbaţii şi 7,4% dintre femeile care au participat la studiu au decedat. Însă, femeile care au ajuns de la un nivel scăzut de activitate fizică la unul intermediar sau ridicat au înregistrat un risc cu 37% mai mic de deces în comparaţie cu cele care nu şi-au îmbunătăţit capacitatea de rezistenţă la efort. În cazul bărbaţilor, riscul de deces a scăzut cu 44% în comparaţie cu subiecţii care nu făceau exerciţii fizice.
Brawner a subliniat că un nivel scăzut al capacităţii de efort reprezintă un risc important de moarte prematură, iar creşterea acestuia este esenţială pentru sănătate. ''Îmbunătăţirea nivelului de fitness stă în mâinile noastre pentru că acesta este influenţat de activitatea fizică'', a spus acesta. ''Îmbătrânirea sănătoasă, în general, nu este un proces pasiv, trebuie să fim activi'', a subliniat cercetătorul care recomandă efectuarea cu regularitate a exerciţiilor fizice oferind exemplul adoptării unui program de mers pe jos sau de alergare.


Articole înrudite