01 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Generaţia dependentă de numeroase platforme de socializare, expusă la depresii şi anxietate
Generaţia dependentă de numeroase platforme de socializare, expusă la depresii şi anxietate

Utilizarea mai multor platforme de social media este asociată cu depresia şi anxietatea în cazul reprezentanţilor generaţiei milenarilor, potrivit unui studiu efectuat de experţi din cadrul Universităţii din Pittsburgh, Statele Unite. Analiza a fost recent publicată online şi va apărea în numărul din aprilie al jurnalului ''Computers in Human Behavior'', informează Daily Science.
În urma cercetării realizate în Statele Unite, oamenii de ştiinţă au descoperit că adulţii tineri care au declarat că folosesc mai multe platforme de social media aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta depresie şi anxietate în comparaţie cu semenii lor care nu utilizau astfel de platforme. În plus, cercetătorii au notat că această tendinţă se menţine chiar şi în cazul reducerii timpului total petrecut pe reţelele de socializare.
Analiza a fost realizată pe 1.787 de adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 32 de ani. În cadrul chestionarelor au fost incluse unsprezece dintre cele mai populare platforme de social media — Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine şi LinkedIn. Persoanele care utilizau între şapte şi unsprezece dintre aceste reţele manifestau un risc de 3,1 mai mare de a raporta un nivel ridicat al simptomelor depresive în comparaţie cu semenii lor care nu foloseau aceste platforme. De asemenea, s-a constatat că pe măsură ce tinerii foloseau mai multe platforme cu atât aveau un risc mai mare de a manifesta un nivel ridicat de anxietate — de 3,3, mai accentuat în comparaţie cu semenii lor care nu utilizau astfel de pagini de internet.
''Chiar dacă în urma acestui studiu nu putem spune cu exactitate dacă persoanele care manifestă depresie sau anxietate caută să folosească mai multe platforme (de social media — n.r.) sau dacă utilizarea acestora poate conduce la astfel de stări, concluziile pot fi totuşi valoroase'', susţine în lucrare autorul principal al cercetării, dr. Brian A. Primack, director al Centrului pentru Cercetare în Domeniul Sănătăţii din cadrul Universităţii din Pittsburgh.
"Această asociere este îndeajuns de solidă pentru ca specialiştii clinicieni să îşi întrebe pacienţii care manifestă depresie şi anxietate dacă utilizează mai multe platforme (de social media — n.r.) şi să îi informeze că acest lucru ar putea fi o cauză a simptomelor'', a completat Primack subliniind că este nevoie de cercetări suplimentare în acest caz.
Primack şi echipa sa au avansat mai multe cauze care ar putea conduce la depresie şi anxietate. Printre acestea se numără multitasking-ul (gestionarea simultană mai multe activităţi) — despre care se cunoaşte că poate determina probleme de sănătate cognitivă şi mentală — şi setul distinct de reguli nescrise, ipoteze culturale şi idiosincrazii specifice fiecărei platforme în parte, care pot provoca emoţii şi stări negative. În plus, cu cât sunt folosite mai multe astfel de platforme cu atât creşte riscul de a comite mai multe greşeli sancţionate din punct de vedere social, fapt ce poate conduce la amplasarea utilizatorului în situaţii delicate în mod repetat.


Articole înrudite