23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Greutatea în exces după 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer
Greutatea în exces după 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer

Obezitatea sau greutatea în exces după vârsta de 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry şi preluat de AFP.

La creşterea cu un punct al indicelui de masă corporală (IMC) corespunde o accelerare de 6,7 luni.

O echipă de cercetători americani, canadieni şi taiwanezi a studiat aproape 14 ani circa 1.400 de persoane „normale în plan cognitiv”, care locuiau în regiunea Baltimore la începutul studiului şi care au fost supuse regulat unor evaluări neuropsihologice. Dintre acestea, 142 au dezvoltat boala Alzheimer. Cercetătorii au arătat că la acestea, un IMC mai ridicat în jurul vârstei de 50 de ani s-a asociat cu apariţia mai timpurie a bolii. Un indice mai mare de 30 este considerat semn de obezitate la adulţi, iar între 25 şi 30 se apreciază că este vorba de exces de greutate.

Cercetătorii au analizat şi rezultatele a 191 de autopsii, ajungând la concluzia că un IMC mai ridicat a dus la un număr mai mare de ghemuri neurofibrilare, modificări cerebrale observate în boala Alzheimer. Îmbătrânirea este principalul factor de risc în bolile neurodegenerative ca Alzheimer, însă unele studii au arătat că şi diabetul, hipertensiunea sau absenţa mişcării pot juca un rol în apariţia bolii, putând-o chiar accelera.

Cercetătorii subliniază că nu pot explica deocamdată mecanismele implicate şi că sunt necesare şi alte studii pentru a determina valoarea IMC-ului de la care creşte riscul de apariţie timpurie a bolii Alzheimer.

Madhav Thambisetty, unul dintre autorii studiului, atrage atenţia asupra importanţei 'menţinerii unui IMC sănătos după 50 de ani' pentru a întârzia apariţia bolii Alzheimer. O diferenţă de doi ani ar putea duce la scăderea cu 22 de milioane a numărului global de cazuri de Alzheimer în lume până în 2050, mai arată cercetătorii în studiul lor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lume există 47,5 milioane de oameni afectaţi de demenţă, în fiecare an fiind înregistrate 7,7 milioane de cazuri noi, încheie AFP.


Articole înrudite