20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Insuficienţa cardiacă omoară mai mult decât cancerul
Insuficienţa cardiacă omoară mai mult decât cancerul
Oamenii trebuie să conştientizeze pericolul afecţiunilor cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de mortalitate în România, a doua fiind cancerul, a afirmat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), cu ocazia lansării campaniei "Câte vieţi are inima ta?".
"Sistemul de sănătate din România are o acută nevoie de echilibru între palierele de îngrijire a oamenilor, de o adevărată strategie pe termen mediu şi lung, are nevoie de programe de educaţie, de creştere a aderenţei la tratament, de depistarea precoce a bolilor, de colaborarea între specialităţi, de un mecanism integrat de monitorizare a pacienţilor cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct. Pentru a atrage atenţia asupra tuturor acestor probleme, am lansat campania 'Câte vieţi are inima ta?' şi ne propunem ca oamenii să conştientizeze şansa pe care o avem de a evita suferinţe, invalidităţi şi decese datorate acestor boli", a susţinut Rodica Tănăsescu.
Ea a afirmat ca această campanie se doreşte a fi un semnal de alarmă, care să atragă atenţia populaţiei.
"Oamenii să ştie că trebuie să vină la medic nu numai atunci când inima îi bate pe umăr şi le spune că ceva nu este în ordine, ci şi înainte de a se întâmpla aceste lucruri. Pacienţii trebuie să înţeleagă că trebuie să meargă la medic, să înveţe despre ceea ce îşi doreşte inima lor, să îşi controleze boala şi împreună să putem să avem rezultate", a mai spus Tănăsescu.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) a subliniat că programul pentru infarctul acut este excepţional.
"El salvează vieţi, dar nu putem gândi că vom avea 20 de milioane de cetăţeni stentaţi, aşadar trebuie să facem prevenţie aşa încât un număr cât mai mic de oameni să ajungă la suferinţa şi complicaţiile pe care le implică infarctul miocardic", a arătat Rodica Tănăsescu, subliniind că "insuficienţa cardiacă omoară mai mult decât cancerul".
"Sperăm ca împreună cu cei care decid soarta României să facem un proiect care să înceapă simplu cu campanii media (...) E minunat că se spune 'reduceţi cantitatea de sare, zahăr şi grăsimi', dar e departe de a fi suficient. Avem nevoie de mai multă educaţie şi prima noastră provocare este aceasta. Avem nevoie ca oamenii să trăiască mai mult, dar să trăiască mai bine. Un om care a suferit un infarct trebuie, în primul rând, să aibă grijă să nu se mai repete evenimentul", a mai spus Rodica Tănăsescu.
Ea a spus că are pacienţi care au suferit un infarct şi care sunt "sfinţi" în primul an, apoi nu mai merg periodic la medic sau nu-şi iau cum trebuie medicamentele.
"Organizaţia Mondială a Sănătăţii are ca obiectiv să reducă cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare până în anul 2025. România ar trebui să se alinieze acestui obiectiv şi să depună eforturi serioase în acest sens. Vorbim de afecţiuni care pot fi tratate în faze precoce, în condiţiile în care populaţia conştientizează cât de mare este impactul şi care pot fi urmările unei suferinţe cardiovasculare", a mai spus Rodica Tănăsescu.
Campania "Câte vieţi are inima ta?" a fost lansată de către Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), în colaborare cu Fundaţia "Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC), şi are obiectivul de a atrage atenţia asupra impactului bolilor cardiovasculare şi mai ales asupra riscului cardiovascular mărit la care sunt expuşi pacienţii care au suferit un prim infarct.

Articole înrudite