29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lunea, ziua preferată de cei care vor să se lase de fumat
Lunea, ziua preferată de cei care vor să se lase de fumat
La fiecare 1 ianuarie - lucru de altfel cunoscut - numeroşi fumători iau decizia de a se lăsa de fumat. Ceea ce se ştie mai puţin este că, de fapt, fiecare zi de luni este un fel de 1 ianuarie. Timp de patru ani - din 2008 până în 2012 - oameni de ştiinţă americani au recenzat căutările de pe Google de tip „să te laşi de fumat”, scrise în şase limbi: franceză, engleză, spaniolă, portugheză, chineză şi rusă. Concluziile lor, publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane de Medicină (JAMA), au arătat că astfel de căutări sunt cu un sfert mai numeroase în zilele de luni ale săptămânii.
Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au folosit serviciul Google Insights for Search, accesibil tuturor. Acest program permite reperarea modului în care evoluează căutările pe Google în timp real pe marginea unui subiect sau de a vedea care sunt mai populare.
Oamenii de ştiinţă americani au reţinut căutările care conţineau derivatele de la termenii „lăsa” şi „fuma”. Dintr-un total de 8 milioane de asemenea căutări, luni s-au înregistrat cu 153.800 mai multe comparativ cu alte zile ale săptămânii. În limba engleză, de exemplu, diferenţa era de 1% comparativ cu marţi, de 11% comparativ cu miercuri, de 22% comparativ cu joi... O scădere constantă până în ziua de sâmbătă (-145% în total).
John W.Ayers, profesor la Facultatea de sănătate publică din cadrul Universităţii de Stat din San Diego şi autor al studiului, aminteşte că ziua de luni este deja cunoscută pentru alte particularităţi. Astfel, lunea este şi ziua „în care oamenii riscă cel mai mult să facă gripă, să sufere de migrenă sau un atac”, a declarat Ayers pentru The New York Times.
Explicaţia este una biologică sau sociologică? „Ar putea fi o interacţiune a celor doi factori”, este de părere John W.Ayers.
Pe lângă aceste întrebări pe care studii mai avansate le-ar putea rezolva, cercetătorul american deduce deja aplicaţiile pragmatice. Descoperirea unui ritm săptămânal al dorinţei unui om de a se lăsa de fumat ar putea avea „un impact imediat asupra gestiunii intervenţiilor din sistemul public de sănătate”, de exemplu în ceea ce priveşte operaţiunile de prevenire a fumatului, care ar putea fi programate în zilele în care oamenii ar fi mai receptivi.


Articole înrudite