03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Milioane de persoane sunt fie subnutrite, fie obeze
Milioane de persoane sunt fie subnutrite, fie obeze

Aproape toate ţările se confruntă cu probleme nutriţionale grave, fie din cauza supraalimentaţiei, ce conduce la obezitate, fie ca urmare a hranei insuficiente, ceea ce duce la subnutriţie, conform unui studiu important publicat recent, citat de Reuters.
Oamenii de ştiinţă care au redactat Global Nutrition Report 2017 — realizat pe baza unor date prelevate din 140 de ţări — au declarat că problemele nutriţionale ''înfrânează dezvoltarea umană în ansamblul său'' şi au făcut un apel prin care au cerut o modificare considerabilă a reacţiei pe care societatea globală o are faţă de această ameninţare la adresa sănătăţii mondiale.
În acest raport se subliniază faptul că în ciuda faptului că rata malnutriţiei la nivel global a scăzut, această tendinţă nu este îndeajuns de rapidă pentru a atinge ţelul stabilit la nivel internaţional în cadrul programului ''Sustainable Development Goal'' (SDG), al cărui scop este eradicarea tuturor formelor de malnutriţie până în anul 2030.
Peste 155 de milioane de copii sub cinci ani sunt subdezvoltaţi, având au o talie mai mică decât cea normală pentru vârsta lor din cauza privării de alimente, iar 52 de milioane au o greutate mai mică în comparaţie cu cea normală pentru talia lor, conform acestui raport.
La polul opus, supraalimentaţia afectează în mod sever persoanele de toate vârstele din lumea întreagă. Conform raportului, două miliarde de persoane dintre cele circa şapte miliarde din lume sunt în prezent supraponderale sau obeze.
În America de Nord, o treime dintre bărbaţi şi femei suferă de obezitate, menţionează raportul.
De asemenea, la nivel global, cel puţin 41 de milioane de copii cu vârste de sub cinci ani sunt supraponderali; numai în Africa circa 10 milioane de copii sunt în prezent clasificaţi drept supraponderali.
''În istorie, anemia maternală şi subnutriţia infantilă au fost văzute ca probleme separate de obezitate şi de afecţiunile netransmisibile'', a declarat Jessica Fanzo, profesoară la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, unul dintre autorii Global Nutrition Report. ''Realitatea este că acestea sunt strâns conectate şi determinate de inegalităţile prezente peste tot în lume. De aceea guvernele (...) trebuie să le abordeze în mod holistic, nu ca pe nişte probleme distincte'', a adăugat ea.
Fondurile primite de la donatori au crescut cu doar 2% şi au ajuns la 867 de milioane de dolari în 2015, potrivit raportului. În concluziile acestuia se arată că finanţarea trebuie să fie ''supraaccelarată'', fiind necesară triplarea contribuţiilor la nivel global în domeniul nutriţiei, pentru ca acestea să ajungă la 70 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.
Global Nutrition Report este o analiză anuală produsă în mod independent cu privire la nutriţia la nivel mondial. Acesta monitorizează progresele făcute în ceea ce priveşte unele ţinte stabilite de statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum nutriţia maternală, a bebeluşilor şi a copiilor mici ori evoluţia bolilor cronice asociate alimentaţiei.


Articole înrudite