27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Modul în care celulele canceroase rezistă la chimioterapia obişnuită
Modul în care celulele canceroase rezistă la chimioterapia obişnuită

Cercetătorii de la Universitatea New South Wales şi Universitatea Tehnologică din Sydney au descoperit modul în care celulele canceroase reuşesc să eludeze o terapie obişnuită împotriva cancerului, informează agenţia de presă Xinhua.
Potrivit noului studiu, publicat recent în revista Current Biology, celulele canceroase pot activa un mecanism de salvare generator de forţe pentru a stabiliza o structură celulară esenţială responsabilă cu diviziunea celulară şi pentru a rezista astfel la efectele chimioterapiei.
Peter Gunning, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea New South Wales din Sidyney, a declarat că celulele canceroase folosesc forţa mecanică furnizată de cortexul celular pentru a depăşi impactul chimioterapiei utilizate în mod obişnuit.
"Acum că înţelegem această cale exactă pe care celulele canceroase o folosesc pentru a evita efectele toxice ale chimioterapiei, se deschide uşa pentru îmbunătăţirea tratamentelor împotriva cancerului", a adăugat el.
În timpul diviziunii celulare sau mitozei, microtubulii din interiorul celulelor ajută la separarea materialului genetic. Celulele canceroase se divid mai rapid decât cele normale, ceea ce le transformă în ţinte pentru medicamentele folosite în timpul chimioterapiei, care perturbă aceşti microtubuli.
Potrivit profesorului Peter Gunning, dozele mari ale acestei chimioterapii induc în mod eficient moartea celulară prin provocarea unui haos în separarea cromozomilor, dar, la doze mai mici, celulele canceroase pot declanşa un mecanism de salvare.
Acest mecanism implică faptul că celulele canceroase recunosc microtubulii rupţi şi activează un proces de reconectare a acestor fragmente, asigurând multiplicarea celulelor canceroase.
Pentru următorul pas, cercetătorii se vor concentra pe dezvoltarea unor medicamente care să lucreze în combinaţie cu chimioterapia actuală pentru a depăşi mecanismul de rezistenţă al celulelor canceroase.
Înainte de a fi testate pe pacienţi umani, viitoarele medicamente vor fi perfecţionate pe modele animale şi prin studii preclinice.
"Atacând maşinăria generatoare de forţă construită de celulele canceroase, ne aşteptăm să putem permite terapiei împotriva cancerului să îşi facă treaba mult mai eficient", a declarat Peter Gunning, notează Agerpres.


Articole înrudite