02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O dietă bogată în alimente prăjite creşte riscul de boli cardiovasculare
O dietă bogată în alimente prăjite creşte riscul de boli cardiovasculare

Adepţii unui regim bogat în alimente prăjite şi mezeluri, însoţite de băuturi dulci, prezintă un risc cu 56% mai mare să dezvolte boli cardiovasculare în comparaţie cu cei care optează pentru alte diete, potrivit unui studiu publicat în revista "Circulation", editată de American Heart Association, informează AFP.

Studiul a fost realizat în SUA pe parcursul a şase ani, pe un eşantion de 17.418 de persoane de peste 45 de ani.

Consumatorii unui astfel de regim alimentar, tipic în sudul Statelor Unite — pui prăjit, roşii verzi şi cartofi prăjiţi, carne roşie, slănină şi jambon — au un risc crescut faţă de celelalte patru stiluri de gătit analizate, inclusiv un meniu axat pe mâncăruri cum ar fi pastele, pizza, bucătăria mexicană şi chineză.

"Indiferent de sex, rasă sau locul în care trăieşti, dacă mănânci alimente tipice bucătăriei din sudul SUA, trebuie să fii conştient de riscul crescut de boli cardiovasculare şi să încerci să schimbi obiceiurile" — este sfatul pe care îl dă James Shikany, epidemiolog de la Universitatea din Alabama, autorul principal al studiului, citat de AFP.

Un alt regim alimentar studiat este cel bogat în legume, fructe, cereale, iaurt şi care cuprinde şi peşte şi carne de pui.

Al treilea grup examinat a fost un regim alimentar dominat de zahăr, deserturi, ciocolată şi produse de patiserie.

Cercetătorii au mai observat o tendinţă alimentară denumită „alcool şi salată”, bazată pe o cantitate semnificativă de vin sau bere, cu consumarea în acelaşi timp de legume verzi, roşii şi salată.

Participanţii au fost intervievaţi telefonic despre regimul lor alimentar, frecvenţa şi cantităţile consumate în medie în cele douăsprezece luni anterioare. Persoanele din grupul studiat au fost supuse şi unui examen medical.

Bolile cardiovasculare constituie prima cauza de mortalitate în lume. În Statele Unite, 735.000 de persoane au un atac de cord in fiecare an şi 120.000 mor din această cauză, potrivit datelor American Heart Association, citată de AFP.


Articole înrudite