14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Probe de apă potabilă prelevate de la robinete din 14 ţări au revelat prezenţa aproape sistematică a microparticulelor din plastic, ale căror efecte asupra sănătăţii sunt încă puţin cunoscute, relatează AFP citând un studiu american publicat recent.
Pentru această cercetare, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota şi Universitatea de Stat din New York au colectat, la începutul anului 2017, 159 mostre de apă potabilă din diferite ţări (Uganda, India, Indonezia, Beirut, Ecuador, Statele Unite şi altele), dar şi din Europa.
Analiza efectuată de un laborator de la Universitatea din Minnesota a demonstrat că ''83% dintre probe conţin particule de plastic'', au afirmat cercetătorii într-un raport intitulat "Invizibil: plasticul din interiorul nostru".
Numărul de microplastice identificate într-un litru de apă a variat de la 0 la 57, cu o medie de peste 4 pe litru, iar mărimea lor a fost între 0,1 şi 5 milimetri.
Ţinând cont că o persoană bea, în general, între 2 şi 3 litri de apă pe zi, acesta ar putea ingera între 3 şi 4.000 de microparticule în fiecare an, au estimat cercetătorii.
"Densitatea cea mai mare a plasticului a fost identificată în America de Nord, iar cea mai scăzută în ţările europene", au notat oamenii de ştiinţă.
Efectele asupra sănătăţii a prezenţei microparticulelor de plastic sunt în curs de determinare, însă autorii studiului notează că lucrările anterioare au arătat că acestea pot contribui la răspândirea substanţelor chimice şi a bacteriilor.
"Aceste particule de plastic (prezente în apa de băut) se adaugă materialelor plastice potenţial consumate din alte produse precum sarea de mare, berea sau fructele de mare", au subliniat autorii care au făcut apel la aprofundarea cercetării asupra efectelor ingerării acestora asupra sănătăţii umane.

Articole înrudite