05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce persoanele căsătorite au un nivel mai mic de stres
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce persoanele căsătorite au un nivel mai mic de stres

Persoanele căsătorite sunt mai sănătoase decât cele singure, divorţate sau văduve, potrivit studiilor realizate anterior, însă o nouă cercetare relevă prima dovadă biologică ce explică modul în care căsnicia influenţează starea de sănătate şi îi face pe oameni mai puţin stresaţi.
În urma unui studiu publicat recent în jurnalul de specialitate ''Psychoneuroendocrinology'', cercetătorii de la universitatea americană Carnegie Mellon au descoperit că persoanele căsătorite au un nivel mai scăzut de cortizol, supranumit hormonul stresului, în comparaţie cu indivizii necăsătoriţi, divorţaţi sau văduvi, informează Science Daily într-un articol publicat la 13 februarie.
Concluziile susţin dovezile prezentate anterior în urma unor cercetări, potrivit cărora persoanele necăsătorite prezintă un nivel mai ridicat de stres fiziologic decât cele căsătorite. Brian Chin, doctorand al Departamentului de Psihologie al Colegiului de Ştiinţe Umaniste şi Sociale Dietrich din cadrul universităţii amintite, consideră că descoperirea reprezintă ''o cale fiziologică ce ar putea explica modul în care relaţiile influenţează starea de sănătate şi de boală''.
Perioadele lungi de stres sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale cortizolului, stare ce poate interfera cu capacitatea corpului de a regla inflamaţia care, la rândul ei, duce la apariţia şi dezvoltarea unor boli.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au colectat, trei zile consecutiv, mostre de salivă de la 572 de adulţi sănătoşi cu vârste cuprinse între 21 şi 55 de ani, ce au fost ulterior utilizate pentru identificarea nivelului de cortizol. Rezultatele au arătat că participanţii la cercetare care erau căsătoriţi aveau un nivel redus al acestui hormon în comparaţie cu cei necăsătoriţi, divorţaţi sau văduvi.
De asemenea, cercetătorii au comparat ritmul zilnic al cortizolului fiecărei persoane ţinând cont de faptul că, în mod obişnuit, nivelurile acestui hormon înregistrează cel mai ridicat nivel la trezire şi se reduc pe parcursul zilei. S-a observat că persoanele divorţate sau văduve înregistrau o scădere mai rapidă a cortizolului, tipar ce a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă şi cu o rată mai mare de supravieţuire în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.
''Aceste informaţii oferă o imagine importantă asupra modului în care relaţiile sociale intime ne intră pe sub piele şi ne influenţează sănătatea'', a declarat Sheldon Cohen de la Carnegie Mellon, director de laborator şi coautor al studiului.


Articole înrudite