05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obezitatea infantilă, "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare
Obezitatea infantilă, "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare

Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), preluată de AFP.
Autorii raportului, membri ai Comisiei asupra eradicării obezităţii infantile din cadrul OMS, subliniază că fenomenul nu a fost considerat multă vreme o problemă majoră de sănătate, fiind apreciat de unii chiar ca rezultat al unui comportament ales în familie.
Însă studiul desfăşurat timp de doi ani în peste 100 de ţări a ajuns la concluzia că guvernele şi politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie.
"Care este mesajul principal? Acela că nu sunt de vină copiii", a declarat presei Peter Gluckman, copreşedinte al Comisiei. Factori biologici, un comportament nespecific unei alimentaţii echilibrate, reducerea activităţii fizice în unităţile şcolare şi nereglementarea vânzării de produse care îngraşă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global, apreciază raportul.
Dacă nu se întreprinde nimic, "epidemia de obezitate ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătăţii care au contribuit la creşterea duratei vieţii la scară mondială", avertizează Comisia.
Peter Gluckman admite că recomandările menţionate în raport par a ţine de bunul simţ: promovarea unor bune obiceiuri alimentare, activitate fizică, observare psihologică a copiilor obezi. Însă, după cum subliniază autorii, principiile de bun simţ nu au fost suficient puse în aplicare de guverne, iar numărul copiilor supraponderali a trecut de la 31 de milioane în 1990 la 41 de milioane în 2014. "Până în prezent, progresele înregistrate în combaterea obezităţii infantile au fost lente şi neregulate", arată ei.
"Obezitatea infantilă este un coşmar exploziv în lumea aflată în dezvoltare", afirmă Peter Gluckman.
În Africa, numărul copiilor sub cinci ani supraponderali aproape că s-a dublat între 1990 şi 2014, trecând de la 5,4 milioane la 10,3 milioane. Rada creşterii în Asia este mai greu de calculat, a adăugat Gluckman, însă aproape jumătate (48%) dintre copiii consideraţi obezi în lume se află în ţările asiatice. Un sfert sunt din Africa.
Raportul subliniază că în ţările bogate copiii proveniţi din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a preţului mic al hranei fast-food, cu conţinut ridicat de zahăr. În schimb, în ţările sărace, copiii familiilor avute sunt expuşi mai mult riscului obezităţii, mai ales în ţările în care "din punct de vedere cultural, un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos", se arată în raport.
Conform autorilor raportului, două procese biologice expun copiii riscului de obezitate după naştere. Primul, numit "decalaj", rezultă dintr-o malnutriţie, chiar uşoară, în timpul sarcinii şi a vârstei celei mai fragede, care ar putea avea impact asupra funcţiilor genetice, rezultând un copil mult mai înclinat să ia în greutate mai târziu. Al doilea proces, numit "al dezvoltării", poate apărea când mama însărcinată este ea însăşi obeză sau suferă de diabet. Acest lucru "predispune copilul la un exces de grăsime, asociat cu tulburări de metabolism şi obezitate", arată raportul.
Autorii lui solicită un răspuns global al politicilor, instituţiilor de sănătate mondiale şi al oamenilor luaţi individual, dar Gluckman subliniază că nu este suficient ca oamenii să fie încurajaţi să mănânce bine şi să facă mişcare. "Numai regimurile şi sportul nu sunt soluţia. Avem responsabilităţi faţă de copiii lumii şi trebuie să îi împiedicăm să ajungă obezi", încheie specialistul.


Articole înrudite