24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Operaţiile chirurgicale din Africa provoacă de două ori mai multe decese decât oriunde în lume
Operaţiile chirurgicale din Africa provoacă de două ori mai multe decese decât oriunde în lume

Rata de mortalitate în urma operaţiilor chirurgicale este de două ori mai ridicată în Africa decât media în lume, au afirmat recent mai mulţi cercetători într-un studiu care scoate la lumină un flagel rar discutat, relatează AFP.
În teorie, mortalitatea ar putea fi mai puţin ridicată pe acest continent decât în alte părţi. Pacienţii sunt în fapt mai tineri şi suferă intervenţii chirugicale mai puţin dificile.
Însă potrivit autorilor acestui studiu apărut în revista medicală The Lancet, "aproape un pacient din cinci din Africa prezintă complicaţii după o operaţie".
Şi acolo unde există cifre comparabile, respectiv chirurgia în cazuri care nu reprezintă urgenţe, mortalitatea atinge 1% pe continent, faţă de 0,5% în lume.
Studiul este descris drept cel mai vast şi mai temeinic privind chirurgia africană.
La studiu au participat 30 de cercetători care au adunat date din 247 de spitale din 25 de ţări de pe continent, din Algeria până în Africa de Sud, trecând prin Senegal şi cele două Congo. Au fost urmărite dosarele a 10.885 pacienţi, dintre care o treime au suferit o cezariană.
Studiul arată "că o penurie de mână de lucru şi de resurse duce la o chirurgie mai puţin sigură în regiune. Pentru a ameliora aceste rezultate, studiul cere o ameliorare a monitorizării pacienţilor în timpul şi imediat după operaţie", a subliniat The Lancet.
În total, 18,2% din pacienţii monitorizaţi au suferit complicaţii şi dintre ei aproape unul din zece a murit. Totuşi, patru pacienţi erau consideraţi de risc scăzut, dată fiind vârsta lor tânără şi starea lor bună de sănătate.
"Multe vieţi puteau fi salvate printr-o monitorizare eficientă a pacienţilor (...) Rezultatul operaţiilor va rămâne negativ atât timp cât problema lipsei de resurse nu va fi soluţionată", a afirmat principalul autor, sud-africanul Bruce Biccard, din cadrul spitalului Groote Schuur din Cape Town.
Alţi experţi se declară încă şi mai îngrijoraţi de alte cifre, care vorbesc despre nevoia acută de operaţii chirurgicale pe continent.
În Africa au loc doar 212 operaţii la 100.000 de locuitori pe an, respectiv "de 20 de ori mai puţine" decât este necesar pentru a acoperi nevoile vitale ale unei populaţii, au dezvăluit trei cercetători.
Continentul dispune de 0,7 specialişti în chirurgie (chirurgi, obstetricieni şi anestezişti) la 100.000 de locuitori, departe de cei 20 până la 40, cât este numărul recomandat.
Şi chiar dacă sunt prea multe cazuri de decese postoperatorii, "absenţa chirurgiei în Africa reprezintă un ucigaş silenţios care provoacă probabil şi mai multe victime", au acuzat cercetătorii.


Articole înrudite