20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Virusurile se răspândesc mai uşor atunci când iarna este prea cald
Virusurile se răspândesc mai uşor atunci când iarna este prea cald

 

În această perioadă a anului, teoretic, termometrele ar fi trebuit să indice temperaturi negative, nicidecum valori specifice primăverii, în popor existând credinţa că virusurile se răspândesc mai uşor dacă iarna nu este ger, însă această opinie este infirmată de specialişti.
Nu de puţine ori auzim persoane care spun că ”gerul ar fi fost mai bun, pentru că ar fi omorât viruşii”. Această teorie din popor, răspândită mai ales în contextul în care temperaturile sunt mult peste media normală a sezonului, este cât se poate de falsă. Practic, este un mit, aşa cum spun medicii specialişti.
”Gerul nu omoară virururile, este o legendă acest aspect. Iar cel mai bun argument împotriva acestei teorii este că sezoanele de gripă sunt iarna, adică şi în perioadele în care afară este ger. Pe cale de consecinţă, gerul nu omoară virusurile. Nu au cum să moară la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales că sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legătură gerul cu virusurile”, a explicat, pentru Mediafax, managerul Institutului pentru Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
De aceeaşi părere este şi prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, prof. dr. Alexandru Rafila.
„Nu mor virusurile de la ger. Problema mare în această perioadă este legată de variaţiile mari de temperaturi, care solicită organismul, iar adaptarea devine mult mai dificilă. De aceea, trebuie să avem grijă să ne echipăm corespunzător şi să fim atenţi la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul că afară este mai cald decât este normal nu înseamnă că se răspândesc bolile”, mai spune profesorul Rafila.
Medicii spun că în această perioadă, fluctuaţiile sunt periculoase pentru sănătate, în sensul în care într-o zi pot fi 10 grade, apoi a doua zi să scadă foarte mult temperaturile şi să ajungă la zero, sau chiar mai puţin. Cei mai sensibili sunt copiii la aceste fluctuaţii.
„Copiii sunt meteodependenţi şi sunt mult mai sensibili decât adulţii la fluctuaţiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregătiţi înainte de începerea sezonului rece, iar un aspect important este alimentaţia, care trebuie să fie mai bogată în legume şi fructe. În ultimii ani, din cazua schimbărilor climatice, când iernile sunt mai blânde iar primăverile sunt foarte reci şi umede, vârfurile de afecţiuni respiratorii sunt spre sfârşitul iernii. Statistic vorbind, în anii când iernile sunt mai călduroase, numărul de viroze creşte în perioada primăverii, când apar şi oscilaţii mari de temperaturi de la o zi la alta. Pe de altă parte, când sunt geruri mai mari, mulţi oameni sunt mai atenţi la cum se îmbracă şi se protejează mai mult, ies mai rar din case, nu se îmbolnăvesc şi de aici şi vorba din popor că dispar viruşii când e ger”, a declarat, dr. Valeria Herdea, medic pediatru.


Articole înrudite