09 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Paracetamolul este ineficient împotriva osteoartritei
Paracetamolul este ineficient împotriva osteoartritei

Prescris pe scară largă persoanelor cu osteoartrită, paracetamolul nu permite calmarea eficientă a durerilor sau îmbunătăţirea capacităţilor fizice, potrivit unui studiu publicat în revista medicală „The Lancet”, citat de agenţia France Presse.
Studiul, ce a constat în monitorizarea a 22 de tratamente ce au combinat diferite doze de paracetamol şi şapte medicamente anti-inflamatoare, a arătat că paracetamolul nu prezintă "eficacitate semnificativă clinic", chiar dacă acesta este "puţin mai bun decât un placebo".
Osteoartrita este o boală inflamatorie care provoacă durere, inflamaţii, rigiditate şi pierderea funcţiei articulare. Aceasta afectează aproape 10% dintre bărbaţi şi 18% dintre femeile de peste 60 de ani.
Cel mai eficient medicament împotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator ('Voltarene' comercializat de Novartis şi medicamentele generice cu această formulă) într-o doză de 150 mg/zi, faţă de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.
Aceste antiinflamatoare nonsteroidiene nu pot fi totuşi prescrise pe termen lung din cauza efectelor lor secundare semnificative (tulburări digestive, cutanate sau cardiace).
"De aceea, paracetamolul este adesea preferat antiinflamatoarelor nonsteroidiene pentru gestionarea durerii pe termen lung, chiar dacă rezultatele noastre sugerează că nu este eficient, indiferent de doză, pentru calmarea durerilor în artroză", a relevat dr. Sven Trelle de la Universitatea din Berna, care a condus studiul.
Cercetarea a constat în studierea datelor obţinute de la aproape 60.000 de pacienţi care au participat la studii clinice ale căror rezultate au fost publicate între anii 1980 şi 2015.
Recomandările medicale sunt astăzi, în cele mai multe ţări, de a prescrie, iniţial, paracetamol pacienţilor cu osteoartrită şi, dacă este necesar, un medicament antiinflamator nonsteroidian.
În comentariile ataşate studiului, profesorul Nicholas Moore de la Departamentul de Farmacologie de la Universitatea din Bordeaux, a relevat că "rezultatul nu este complet neaşteptat (...) eficacitatea paracetamolului nefiind niciodată stabilită sau cuantificată, în sens strict, în bolile cronice şi fiind, probabil, inferioară faţă de ceea ce mulţi îşi imaginează".
Securitatea administrării sale ridică de asemenea întrebări şi nu numai în ceea ce priveşte luarea unei supradoze, a adăugat el.
În supradozaj, paracetamolul este foarte toxic pentru ficat şi poate avea, de asemenea, în mod excepţional, efecte cutanate sau hematologice în doze mai mici, mai notează AFP.


Articole înrudite