03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pastila "de a doua zi", mai eficientă când este administrată împreună cu un analgezic
Pastila "de a doua zi", mai eficientă când este administrată împreună cu un analgezic

Pastila "de a doua zi" este mai eficientă împotriva sarcinilor nedorite atunci când este luată împreună cu un analgezic, comparativ cu administrarea ei singură, conform unui studiu realizat în Hong Kong, transmite AFP.

Studiul, publicat zilele trecute în jurnalul ştiinţific The Lancet, a fost realizat în Hong Kong între anii 2018 şi 2022 pe un eşantion aleatoriu de 860 de femei care au solicitat contracepţie de urgenţă într-un centru.

Un test efectuat în 1998 pe Levonorgestrel, una dintre cele mai populare "pilule de a doua zi", a demonstrat că acest progestativ ar putea preveni o sarcină nedorită în 95% dintre cazuri, atunci când este administrat în decurs de 24 de ore după un contact sexual neprotejat.

Potrivit studiului, dintr-un grup de 418 femei care au primit Levonorgestrel împreună cu Piroxicam - un medicament disponibil pe bază de reţetă medicală utilizat pentru ameliorarea durerilor şi inflamaţiilor produse de artrită - doar o persoană a rămas însărcinată, eficacitatea fiind de 99,8%.

În cadrul unui al doilea grup de aceeaşi dimensiune, în care participantele au primit un analgezic placebo, s-au înregistrat şapte sarcini, rata de eficacitate fiind de 98,3%.

Un rezultat "cu adevărat formidabil", a declarat pentru AFP Sue Lo, co-cercetătoare în cadrul acestui studiu şi membră a Asociaţiei pentru planning familial din Hong Kong, care a calificat această descoperire drept un "pionierat".

Cele două grupuri nu au prezentat nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte efectele secundare, şi anume menstruaţii întârziate, au precizat cercetătorii.

Autorul principal al studiului, Raymond Li, a explicat că scopul cercetării a fost acela de a sugera că un medicament "disponibil imediat şi sigur" ar putea spori eficacitatea Levonorgestrel.

Cu toate acestea, Sue Lo a subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare, spunând că este "puţin prea devreme pentru a le cere femeilor" să asocieze pilulele "de a doua zi" cu Piroxicam. "Orice persoană care are nevoie de contracepţie de urgenţă ar trebui să consulte un medic", a subliniat ea, adăugând că orice combinaţie de medicamente ar trebui discutată cu un specialist.

Rezultatele studiului "este posibil să nu se aplice tuturor pacienţilor", a notat la rândul său Erica Cahill de la Universitatea de Medicină Stanford, într-un comentariu separat, publicat de The Lancet.

Cahill, care nu a fost implicată în acest studiu, a subliniat că participantele erau în principal asiatice şi cântăreau sub 70 de kilograme. Eficacitatea sporită a acestui tratament "s-ar putea să nu fie generalizabilă la pacientele cu un indice de masă corporală mai mare", a adăugat ea, potrivit Agerpres.


Articole înrudite