16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar
Peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar
Un număr de peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Naţionale de Pneumonologie, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea campaniei "Control pentru speranţă".
El a accentuat că evoluţia silenţioasă şi nespecifică a acestei boli face ca să se depisteze în general extrem de târziu. La momentul depistării în cazul a 75% dintre pacienţi cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supravieţuire de 17-18% la cinci ani de la diagnosticare. "Această formă de cancer este mai răspândită la bărbaţi şi se află pe locul doi la femei după cancerul de col uterin", a mai spus dr. Mihălţan, menţionând ca principală cauză fumatul.
Tratamentul cancerului pulmonar este subestimat în marea majoritate a cazurilor datorită depistării tardive. Trei sferturi dintre cazurile cu această boală se află în stadii inoperabile la momentul depistării şi primesc numai tratament paleativ.
Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic la Institutul Marius Nasta, a accentuat asupra frecvenţei a acestei afecţiuni, subliniind că dacă pacienţii sunt depistaţi foarte la început şansele de supravieţuire pot ajunge la 90%.
Între semnele care ar putea să-i determine pe oameni să meargă la doctor sunt tusea şi expectoraţiile.
Dr. Ulmeanu a evidenţiat că în România se înregistrează o creştere a numărului de bolnavi la femei, adolescenţi, tineri adulţi şi copii. Ea a spus că anual sunt peste 10.000 de cazuri noi cu acestă afecţiune.
Specialiştii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate creşte spectaculos rata de supravieţuire la cinci ani. "Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa", a subliniat dr. Mihălţan. Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Investigaţia este o procedură care stabileşte cu certitudine în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.


Articole înrudite