05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Psoriazisul nu este o boală contagioasă, poate fi uşor de diagnosticat, dar greu de tratat, a subliniat prof. Călin Giurcăneanu, preşedinte Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
„Oficial, peste 2% la sută din populaţia României are această boală de piele, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani şi chiar mai mică”, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretar General al SRD.
Potrivit estimărilor, peste 400.000 de români suferă de psoriazis şi aproape 2-3% din populaţia lumii, adică aproximativ 100 de milioane de oameni.
"Un vârf al incidenţei bolii este în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf la pacienţii care au împlinit 50 de ani", a spus preşedintele SRD Călin Giurcăneanu.
Câteodată, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arată ca oricare altă boală de piele, în plus există tendinţa pacienţilor de a confunda orice afecţiune cutanată cu o formă de psoriazis, a arătat medicul. Există numeroase tipuri de psoriazis şi acestea se disting adesea, după localizarea sau aspectul leziunilor.
Psoriazisul este o boală multifactorială, iar persoanele cu această afecţiune pot dezvolta afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni oculare, afecţiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn.
Netratat, se asociază cu depresia, stresul, frustarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia, prietenii, a subliniat prof. dr. Giurcăneanu. El a adăugat că există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis (uşor, mediu, sever), iar pentru formele grave se poate apela la tratamente biologice.


Articole înrudite