Alergiile la medicamente sunt reacţii adverse la medicamente produse exclusiv prin mecanisme imunologice, a declarat, pentru SănătateaTV, dr. Irina Bucur, medic primar Alergologie şi Imunologie, la Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa”. “Ce este de reţinut, continuă dr. Irina Bucur, este faptul că diferenţa dintre cele două reacţii o face medicul, nu pacientul. Diferenţele sunt semnificative şi prezintă risc diferit, a precizat dr. Irina Bucur, dar mai important este că manifestarile clinice se pot suprapune peste cele alergice, situaţie în care vizita la alergolog este obligatorie”.
Simptomatologia alergiilor la medicamente este variată, susţine dr. Irina Bucur. Potrivit dr. Irina Bucur, simptomele unei alergii la medicamente pot să fie uşoare sau spectaculoase, intense. Pot apărea reacţii cutanate, care îngrijorează de obicei pacientul sau chiar anafilaxia (foarte gravă).
Semnele unei alergii medicamentoase pot să debuteze oricând după ce pacientul începe să-şi administreze un medicament. Momentul de declanşare a reacţiei alergice medicamentoase depinde de toleranţa individului la acel medicament. Dr. Irina Bucur susţine că reacţia alergică la medicamentul administrat poate fi precoce (la câteva minute după iniţierea tratamentului) şi alergii medicamentoase tardive (la câteva săptămâni).
Frecvenţa de apariţie a alergiilor la medicamente, în raport cu alte tipuri de alergii este destul de mare, în ultimul timp. “Va mărturisesc că, în ultimul timp, incidenţa reacţiilor adverse medicamentoase este foarte mare”, a declarat dr. Irina Bucur. În acelasi timp, îmbucurător este şi faptul că adresabilitatea la alergolog a crescut. Motivele pentru care tot mai mulţi pacienţi vin la alergolog cu alergii la medicamente este, în primul rând, polipragmazia (prescripţia excesivă de medicamente pentru o boala cronică), dar şi automedicaţia. “Mulţi pacienţi îşi administrează singuri medicamente, fără indicaţia medicului”, a precizat dr. Irina Bucur. Şi tratamentele în doze mari, prelungite pot declanşa alergii la medicamente.
Dincolo de toate acestea, există pacienţi predispuşi la anumite reacţii medicamentoase şi pacienţi cu defecte metabolice. Din păcate, spune dr. Irina Bucur, majoritatea pacienţilor fie suferă de afecţiuni ce permit temporizarea, fie vin la medic în număr mare, dar după ce au ieşit din criza reacţiilor severe.
Ca metode de diagnosticare, dr. Irina Bucur aminteşte testele cutanate de tip prick sau cele intradermice. Pentru a evita alergiile medicamentoase, se recomandă evicţia cu moleculele medicamentului alergizant sau substituţia acestuia cu medicamente la fel de eficace. Mai există şi posibilitatea desensibilizării la medicamente, dar doar pentru câteva tipuri de alergii medicamentoase. Întrebată care sunt cele mai alergice clase de medicamente, dr. Irina Bucur a declarat că betalactaminele (din care fac parte şi penicilinele) sunt cele mai alergizante medicamente. De asemenea, alergizante sunt şi antiinflamatoarele nesteroidiene şi medicamentele pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.