02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România se află printre ţările cu un sistem de urgenţă avansat
România se află printre ţările cu un sistem de urgenţă avansat
România se numără printre ţările europene cu un sistem de urgenţă avansat, care „mai are nevoie de dezvoltare”, dar al cărui principal punct forte este caracterul său integrat, a declarat medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Sistemul de urgenţă din România este un sistem „funcţional”, „la care se uită multe ţări”.
"Se plasează foarte bine (n.r. - printre sistemele de sănătate din Uniunea Europeană). E un sistem funcţional. E un sistem la care multe ţări se uită. E un sistem care, în cursul lui de dezvoltare, nu se uită numai la urgenţele zilnice, se uită şi la aspectul de intervenţie la accidente colective, la calamităţi", care „este un lucru important de abordat şi în ziua de astăzi”, a declarat Arafat, la Bruxelles, pe marginea unei dezbateri în Parlamentul European privind particularităţile serviciilor de urgenţă din UE.
Medicul a subliniat că „orice sistem de urgenţă trebuie să fie pregătit şi pentru partea de calamităţi şi dezastre”.
"În context european, suntem chiar printre ţările care se consideră că au un sistem de urgenţă avansat, şi aici vorbesc de serviciile de pre-spital, precum şi de unităţile de primiri urgenţe, care au fost dezvoltate în ultima perioadă", a mai spus Arafat.
Subsecretarul de stat, fondatorul sistemul de intervenţie SMURD, a recunoscut că sistemul de urgenţă din România „mai are nevoie de dezvoltare pe partea de anumite tipuri de intervenţii, anumite tipuri de calamităţi, pe intervenţii la accidente chimice, la dezastre, la cutremure”.
"Nu putem spune că suntem pregătiţi încă sută la sută. Mai e mult de lucrat, pe partea de instruire a personalului. Acum începem cu atestatul pentru asistenţii medicali de la ambulanţă, care va dura câte trei luni pentru orice asistent şi care solicităm să devină obligatoriu. Am început cu medicii de la ambulanţă acum doi ani şi deja avem un număr foarte mare (n.r. - de medici) care au absolvit atestatul (...) Urmează ambulanţierii. Continuăm partea de pregătire cu pompierii", a subliniat oficialul, care a mai declarat că, oricât de puternic ar fi sistemul de urgenţă din România, „încă mai are foarte mult de lucrat”.
Raed Arafat a spus totodată că punctul forte al sistemul de urgenţă din ţara noastră este caracterul său integrat. "Noi avem un sistem care funcţionează între Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, cu sprijinul, în unele situaţii, şi al Ministerului Apărării, unde spitalul cu pre-spitalul sunt combinate prin SMURD şi unde pompierii fac parte din sistem. Sistemele integrate se consideră a fi cele mai eficiente sisteme, comparativ cu sistemele care funcţionează rupt şi pe bucăţi", a subliniat subsecretarul de stat.
Dezbaterea din PE a fost organizată de eurodeputaţii din grupul ALDE Norica Nicolai, Cristian Buşoi şi Antonia Pârvanova (Bulgaria).


Articole înrudite