25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni
Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni

Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Datele arată că doar 38% dintre români susţin că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fum de tutun la locul de muncă, faţă de media europeană de 72%, în condiţiile în care de şapte ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate şi izolate.

Potrivit ANA, cele mai recente studii în domeniu au evidenţiat că prevalenţa fumătorilor în România este de 27% iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi la locul de muncă şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).

La jumătate din fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

La nivelul anului 2010, 5.767 de români au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv) prin boli cardiovasculare (5.436 persoane), infecţii respiratorii şi alte boli infecţioase (221 persoane) şi cancer (110 persoane), au fost 36.257 de decese din cauza fumatului activ — 20.997 prin boli cardiovasculare, 11.619 prin diverse forme de cancer, 3.287 prin boli respiratorii cronice (BPOC), 217 prin tuberculoză şi infecţie HIV, 137 prin diabet, boli de sânge, urogenitale sau endocrine, iar din totalul celor 42.024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au fost în urma fumatului pasiv, adică fără să fi fumat.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători.

Estimarea este că până în 2030 consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese în fiecare an iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.


Articole înrudite