04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sărbători fără kilograme în plus
Sărbători fără kilograme în plus

Nutriţionistrul Lygia Alexandrescu atrage atenţia că, în perioada sărbătorilor, mesele trebuie controlate la maxim, pentru a se evita disconfortul gastrointestinal şi "câştigul" ponderal.
"Este din nou Crăciun şi categoric este momentul să ne relaxăm, să ne întâlnim cu prietenii, cu familia şi să uităm de rutina zilnică şi de grijile ei. Aşadar, această perioadă este specială prin încărcătura ei emoţională, pentru că, din punct de vedere alimentar, nu ar trebui să fie decât, pur şi simplu, o perioadă că oricare alta. Asta teoretic, pentru că lucrurile ştim bine că stau cu totul altfel: mese multe şi copioase, porţii mari şi gazde care nu se pot refuza ... şi bineînţeles că toate aceste sunt stropite cu licori bahice de cea mai bună calitate şi la ore cât mai mici", punctează nutriţionistul.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, în general, după sărbători, "câştigul" ponderal este de 2 până la 4 kg.
"Pentru a nu ruina efortul depus peste an şi pentru a nu ne trezi la început de ianuarie cu starea de sănătate şi imaginea alterate, trebuie să încercăm să controlăm la maxim ce consumăm şi mai ales în ce combinaţii. Vestea bună este că e foarte simplu să se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade şi să ne răsfăţăm în acelaşi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon", a afirmat Alexandrescu.
Ea recomandă divizarea meniului pe mese distanţate în timp la cel puţin o oră — trebuie dat stomacului un pic de timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o altă "avalanşă" şi astfel şi riscul indigestiei va fi diminuat, alegerea unor gustări uşoare — bucăţi de muşchi de pui sau curcan, brânză degresată, fructe de mare.
Alexandrescu atrage atenţia cu privire la mărimea porţiei: "Trebuie să se urmărească aromele şi calitatea alimentelor şi nu obţinerea unui stomac plin, evitarea alimentelor grase şi prăjite, precum şi a sosurilor grele (chiar şi în salate) şi preferarea preparatelor pe bază de pui, curcan şi peşte şi a legumelor şi fructelor proaspete bogate în fibre (consumate disociat)".
Lygia Alexandrescu recomandă limitarea alimentelor care favorizează indigestia — suc de portocale sau de roşii, condimentele în exces şi, în general, alimentele acide. Mestecarea suficientă a alimentelor combate de asemenea tulburările gastrointestinale, apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi dese pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea (care încetineşte metabolismul), evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei şi chiar după masă, pentru a limita balonarea, completează nutriţionistul.
"Alcoolul — consumul acestuia necesită o atenţie sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de sărbători se consumă mari cantităţi de alcool sub diverse forme. Vinul roşu este băutura sezonului şi trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) şi de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creşterea cantităţii consumate. Vodca este alcool pur şi care prin metabolizare se transformă în compuşi toxici, deci trebuie monitorizată cu atenţie cantitatea consumată. Pentru a ţine o evidenţă clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neterminat", a punctat nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, după petrecere este recomandată o plimbare uşoară de o jumătate de oră, care ar putea ajuta mult digestia deoarece aşezarea în poziţia culcat după masă cauzează urcarea acidului din stomac în esofag şi, astfel, apariţia "arsurilor".
"După cum ştim cu toţii, zilele şi mai ales nopţile de sărbători înseamnă mese copioase, consum de alcool, atmosferă în care se fumează şi de aceea recuperarea ulterioară este obligatoriu să se facă printr-o dietă uşoară, bogată în fructe, legume proaspete şi multă apă, precum şi plimbări prelungi în aerul tare al iernii. Sărbători Fericite!", a transmis Alexandrescu.


Articole înrudite