28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pachete micuţe de nutrienţi sunt peste tot, însă au şi un motiv bun. Seminţele sunt depozite nutritive, bogate în fibre alimentare, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Există mai multe tipuri de seminţe din care poţi alege şi sunt uşor de adăugat la o varietate largă de feluri de mâncare, furnizând un plus de aromă, nutriţie şi sănătate.
Seminţe chia
Seminţele chia au furat lumina reflectoarelor din magazinele alimentare, fiind componente de bază în aproape toate produsele, de la batoane energetice la cereale şi băuturi. Chia provine de la o plantă deşertică din Mexic numită Salvia hispanica şi este bogată în acizi graşi omega-3, carbohidraţi, proteine, fibre, antioxidanţi şi calciu. Aceste seminţe micuţe, negre şi albe, au fost folosite cu mult timp în urmă de azteci şi mayaşi pentru a creşte nivelul energiei. Deoarece au o aromă uşoară de alune, seminţele chia pot fi adăugate la o varietate de alimente şi băuturi.
Presară-le peste cereale, suc, salată, orez sau alte alimente gătite, pentru un plus de nutriţie şi aromă.
Seminţe de in
Cultivate în Babilon înainte de anul 3000 î.Hr, seminţele de in sunt cunoscute ca având şi beneficii medicale. Studiile recente au arătat că aceste seminţe bogate în acizi graşi omega-3, fibră şi lignani, pot ajuta la reducerea grăsimii de pe abdomen şi a riscului dezvoltării afecţiunilor cardiace, a cancerului, accidentelor vasculare şi a diabetului.
Seminţele de in sunt disponibile pe scară largă în produse precum napolitane, îngheţată sau cereale. Atunci când seminţele sunt adăugate la mâncare este mai bine ca acestea să fie consumate în forma lor originală pentru o absorbţie mai bună a substanţelor nutritive. Amestecă câteva linguriţe de seminţe de in în supe, cereale, piureuri sau iaurt. Seminţele de in pot înlocui o parte din făină la produsele de patiserie sau pot fi adăugate la sosuri, salate sau tocăniţe.
Seminţe de susan
Seminţele de susan nu sunt bune doar la chiflele de hamburgeri. Foarte populare în bucătăria asiatică, seminţele de susan dau mâncării “un gust delicat de alune”. De asemenea sunt folosite pentru a face pastă de susan sau tahini, un produs specific bucătăriei arăbeşti, şi cel mai adesea este consumată întinsă pe pâine.
Înlocuieşte foarte bine untul, margarina sau untul de arahide. Aceste seminţe energetice au un conţinut important de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B şi de fibre. Datorită antioxidanţilor săi se pare că uleiul de susan poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţeşte sănătatea cerebrală.
Adaugă seminţele la salate şi legume sotate, la peşte şi pui, sau presară-le pe pâine şi peste legumele înăbuşite. De asemenea, poţi încerca să foloseşti tahini în locul maionezei.
Seminţe de dovleac
Planta de dovleac, împreună cu seminţele sale, a fost folosită în medicina tradiţională din mai multe ţări, inclusiv India şi Mexic. Seminţele de dovleac promovează o sănătate bună a prostatei, au proprietăţi anti-inflamatorii şi reduc colesterolul.
Uşor dulci şi crocante, cu o textură masticabilă, seminţele de dovleac au mai puţine grăsimi şi furnizează organismului minerale esenţiale, precum fierul, magneziul şi potasiul.
Seminţele de dovleac conţin şi compuşi protectivi numiţi fitosteroli, care contribuie la sănătatea prostatei şi a inimii. Deşi pot fi găsite pe tot parcursul anului, acestea sunt cele mai proaspete toamna, când este şi sezonul dovleacului.
Seminţele pot fi adăugate la salate şi cereale, sau la orice alte bunătăţi coapte. Foarte mulţi dintre noi le mâncăm coapte la cuptor ca şi o gustare delicioasă şi nutritivă.
Seminţe de floarea-soarelui
Mici, dar puternice, seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă excelentă de proteine, fier, acid folic, zinc, fibre şi vitamina E. De fapt, seminţele de floarea-soarelui sunt cea mai bună sursă alimentară integrală de vitamina E, o substanţă nutritivă care poate încetini efectele îmbătrânirii, stimulează sistemul imunitar şi previne bolile cardiovasculare.
De asemenea, acestea au de patru ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele de pădure, nuci şi alune, îmbunătăţind imunitatea şi diminuând presiunea arterială şi nivelul colesterolului.
Amestecă seminţele în salate, în legume sotate, aşează-le ca şi garnitură pentru a da mâncării o senzaţie crocantă sau adaugă-le direct în pâine şi în prăjituri pentru un plus nutritiv.
Seminţe de cânepă
Seminţele de cânepă devin din ce în ce mai populare pe rafturile magazinelor alimentare, ele putând fi găsite în orice, de la dressinguri pentru salată şi până la deserturi, fiind promovate pentru beneficiile lor nutriţionale şi de gust.
Seminţele în versiunea lor decorticată sunt uşor de mestecat şi au un gust asemănător cu cel al nucilor de pin sau a seminţelor de floarea-soarelui. Seminţele de cânepă reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi esenţiali şi conţin toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, ceea ce le transformă într-o sursă completă de proteine. În plus, proteinele din seminţele de cânepă sunt foarte uşor de digerat.
Adaugă seminţe de cânepă la salate sau cereale, la produsele de patiserie, prăjeşte-le la cuptor cu condimente sau presară-le peste o mâncare de paste, pentru a oferi o textură gustoasă.
Germeni de grâu
Probabil vă întrebaţi ce caută grâul într-o listă cu seminţe. Germenii de grâu reprezintă părţile  din boabe care se vor dezvolta în seminţe. Pentru cerealele rafinate precum pâinea, germenii sunt eliminaţi astfel încât să se obţină doar endosperma amidonului.
Acest lucru este regretabil din moment ce germenii (meniţi să hrănească noua plantă) sunt o sursă extrem de concentrată de substanţe nutritive, inclusiv niacină, tiamină, riboflavină, acid folic, vitamina E, magneziu, fosfor, potasiu, fier şi zinc.
Germenii de grâu furnizează organismului şi o cantitate importantă de acizi graşi sănătoşi şi fibre care să ajute la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, să controleze nivelul colesterolului şi să promoveze sănătatea intestinală.
Puteţi adăuga germeni de grâu la aproape orice reţetă, inclusiv la clătite, produse de patiserie, iaurt, fulgi de ovăz şi piureuri.


Articole înrudite