06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sub 46% dintre persoane ştiu că fibrilaţia atrială poate duce la accident vascular cerebral
Sub 46% dintre persoane ştiu că fibrilaţia atrială poate duce la accident vascular cerebral

Doar 48% dintre oameni sunt conştienţi de fibrilaţia atrială, un procent mai mic decât cel observat în cazul altor boli comune, se arată în concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite care a constat în monitorizarea unui grup de persoane din zece ţări, citat de Xinhua.
Fibrilaţia atrială (AF) reprezintă un ritm neregulat al inimii, sau aritmie, ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi alte complicaţii cardiace, conform Asociaţiei Americane a Inimii.
Potrivit Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite (US CDC), între 2,7 şi 6,1 milioane de persoane din această ţară au fibrilaţie atrială, o problemă de sănătate care implică, la nivel naţional, costuri de circa 6 miliarde de dolari anual.
Costurile medicale pentru persoanele care au fibrilaţie atrială sunt cu circa 8.705 de dolari pe an mai mari în comparaţie cu cele care nu manifestă această problemă medicală, menţionează sursa citată.
Pentru a înţelege gradul de conştientizare privind fibrilaţia atrială în rândul populaţiei, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a realizat un sondaj transversal, prin intermediul internetului, în zece ţări — Argentina, Australia, Canada, Germania, Japonia, Thailanda, Olanda, Uganda, Marea Britanie şi Statele Unite.
În cadrul cercetării publicată săptămâna trecută sub titlul ''Research and Practice in Thrombosis and Haemostasis'', specialiştii au descoperit că gradul de conştientizare cu privire la fibrilaţia atrială varia între 25% şi 69% în aceste ţări, iar gradul de conştientizare cu privire la factorii de risc asociaţi acestei probleme de sănătate a variat între 8% şi 52%.
Mai puţin de 46% dintre participanţii la sondaj erau conştienţi de faptul că fibrilaţia atrială poate conduce la accident vascular cerebral.
''Identificarea fibrilaţiei atriale este la fel de uşoară ca luarea pulsului. Nu necesită un test de diagnosticare costisitor'', a subliniat într-un comunicat de presă unul dintre autorii principali ai studiului, doctor Aaron Wendelboe de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii din Oklahoma. ''Şi deoarece identificarea de timpuriu (a bolii) şi (începerea) tratamentului poate fi un mod facil de prevenire a unui accident vascular cerebral, creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la fibrilaţia atrială ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică'', a atras atenţia Wendelboe, citat de Xinhua.
Se estimează în că în lume trăiesc 33,5 milioane de persoane cu fibrilaţie atrială, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precizează Xinhua.


Articole înrudite