17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top 10 alimente aparent inofensive care conţin multe calorii
Top 10 alimente aparent inofensive care conţin multe calorii

1. Bananele - O banană are aproape 150 de calorii la fiecare 100 de grame. Deşi se crede că este un fruct tropical cu număr mic de calorii, nu este aşa. Aportul caloric este superior faţă de cel al unui măr sau unei portocale care cântăresc în medie 250 g. Acest fruct dulce şi delicios este săţios şi important în alimentaţie datorită conţinutului înalt de fibre şi de carbohidraţi, este, de asemenea, bogat în vitaminele C şi B6 şi în minerale esenţiale (potasiu şi acid folic) şi este un aliment indispensabil în orice dietă, precum şi în tratarea diabetului. Este de asemenea un complement perfect pentru persoanele care fac exerciţii fizice, precum sportivii.

2. Avocado - Deşi pare o legumă, avocado este de fapt un fruct cu un conţinut înalt de uleiuri, grăsimi şi calorii. Totuşi nu trebuie eliminat din regimul nostru pentru că are proprietăţi antioxidante, este bogat în grăsime vegetală şi în vitaminele E, A, B1, B2, B3, acizi graşi, proteine şi minerale. Avocado este unul dintre fructele cu cel mai mic conţinut de zahăr, de aceea se foloseşte ca ingredient în salate şi poate fi consumat chiar şi de diabetici. Are însă şi un mare conţinut de grăsimi, pasta care se pregăteşte din pulpă purtând denumirea „untul verde”.

3. Maioneza - Este un amestec de materii grase (ulei şi ou) cu proteine de origine animală (gălbenuş) care poate fi dăunător persoanelor care au probleme cu colesterolul. O linguriţă de maioneză are 110 calorii (ceea ce înseamnă 700 de calorii la 100 de grame). Este nevoie de o plimbare de jumătate de oră în pas alert pentru a arde o linguriţă de maioneză.

4. Caviarul - Este un produs elaborat pe baza icrelor de sturion. Sturionii din Marea Caspică produc caviarul de cea mai bună calitate şi cel mai scump. Un borcănel de caviar rusesc sau iranian poate ajunge la cifre astronomice. Cantitatea de calorii a caviarului este de 450 la fiecare 100 de grame, ceea ce reprezintă 9% din cantitatea zilnică recomandată. Este însă vorba de un aliment pe care îl consumăm ocazional, în general la mese festive şi în cantităţi mici.

5. Musli - Deşi aparenţa sa pură şi naturală ne poate face să credem că este un aliment mai uşor decât cerealele obişnuite, un bol de musli cu lapte are tot atâtea calorii cât o cereală obişnuită cu conţinut mare de zahăr. Cu cât este mai densă o cereală cu atât este mai calorică, iar musli face parte din această categorie. Ca şi alte cereale, conţine între 300 şi 400 de calorii la 100 de grame. Deşi este la fel de caloric ca orice altă cereală, musli este însă mai sănătos.

6. Măslinele negre - Măslinele negre au mai multe calorii decât cele verzi, pentru că în procesul de maturare nivelul grăsimilor creşte, în paralel cu o scădere a aportului nutriţional benefic. Aportul lor caloric este semnificativ: 132 de calorii la fiecare 100 de grame pentru măslinele verzi, comparativ cu 350 de calorii pentru cele negre.

7. Fructele uscate - Cu o medie de 500 de kcal/100 g, fructele uscate au un mare aport caloric şi de carbohidraţi şi se recomandă mai ales persoanelor care fac eforturi fizice prelungite dar sunt interzise în dietele hipocalorice, chiar dacă o mână de fructe uscate diminuează senzaţia de foame şi stimulează formarea hormonilor de saţietate ce controlează apetitul. Sunt bogate însă în fibre şi consumul lor stimulează tranzitul rapid al alimentelor prin intestin. Fibra lor întârzie absorbţia zahărului, astfel încât energia produsă durează mai mult timp şi fără să fie transformată în grăsimi. În cantităţi mici au proprietăţi benefice în reducerea colesterolului (datorită acizilor omega 3) şi se recomandă pentru cei care fac efort intelectual (datorită fosforului). Conţin de asemenea vitamina E cu proprietăţi antioxidante, vitamina B şi săruri minerale ca fosfor, magneziu, cupru, fier etc.

8. Gin-tonic - Ca orice băutură alcoolică, deşi pare răcoritoare şi „uşoară”, îngraşă. În acest cockteil intră ingrediente cu un considerabil aport caloric: circa 180-200 de calorii la un pahar de 200 ml. Oricât de ciudat ar părea, nu ginul îngraşă ci apa tonică, care, deşi pare amară, conţine mult zahăr pe care fabricantul îl introduce tocmai pentru a diminua gustul amărui. Pentru a arde un gin-tonic este nevoie de 15 minute de exerciţii cardio intense. Un singur pahar nu este periculos, însă patru pahare băute într-o seară au un aport caloric de 800 de calorii.

9. Vinul roşu - Potrivit Fondului Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF), un pahar de vin roşu conţine în medie 177 calorii, ceea ce echivalează cu doi biscuiţi cu ciocolată. Alcoolul afectează caloriile vinului, mai mult decât zahărul, care este alimentul cel mai caloric dintre toate - cu 10% din caloriile pe care le consumăm şi are de două ori mai mulţi carbohidraţi decât zahărul. Pe de altă parte, chiar şi în doze moderate, vinul roşu stimulează apetitul.

10. Biscuiţii săraţi - Sunt cel mai mare pericol pentru orice regim alimentar. Prin dimensiunea lor pot părea inofensivi, dar sunt un aliment foarte caloric şi bogat în sare: 411 kcal la 100 de grame. Aportul energetic la o 100 de grame de biscuiţi săraţi este de 15% din cantitatea zilnică recomandată de calorii de care are nevoie un adult cu vârstă medie şi care desfăşoară o activitate fizică moderată. Pe de altă parte, biscuiţii săraţi conţin carbohidraţi rafinaţi, care oferă puţine minerale şi vitamine iar dimensiunea lor şi faptul că îi putem lua oriunde cu noi îi transformă într-un „viciu” deloc sănătos.


Articole înrudite