Agenţia de supraveghere a costului medicamentelor din Marea Britanie şi-a dat acordul provizoriu pentru un tratament contra hepatitei C în valoare de 400 lire sterline pe zi, care a stârnit controverse de ambele părţi ale Atlanticului în privinţa preţului medicamentelor, scrie publicaţia Financial Times.
Proiectul pentru aprobarea medicamentului Sovaldi, produs de compania Gilead Sciences din SUA, a apărut în toiul dezbaterilor în jurul unui preparat care promite să revoluţioneze tratamentul contra unui virus ucigaş, dar la un preţ mare pentru guverne şi societăţile de asigurări.
Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Terapeutică (NICE) a declarat că Sovaldi este un medicament "eficient din punct de vedere clinic şi al costurilor", deschizând astfel calea către adoptarea lui pe scară largă în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.
Institutul şi-a fundamentat decizia pe o propunere de preţ de 34.983 lire sterline pentru o cură de 12 săptămâni, cu o reducere de 30% faţă de preţul de 84.000 dolari practicat în SUA.
Sovaldi se află în situaţia de a deveni medicamentul nou cu cel mai mare succes din toate timpurile după ce a generat vânzari de 5,7 miliarde dolari în primele şase luni de la lansare pe piaţa americană în acest an, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, el a devenit un paratrăznet al preocuparilor privind costul mare al noii generaţii de medicamente de avangardă aflate acum în dezvoltare pentru afecţiuni mergând de la cancer până la maladii extrem de rare.
NICE, cu putere de decizie în privinţa medicamentelor care prezintă cel mai bun raport cost/beneficiu pentru Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, a cerut în luna iunie probe suplimentare din partea companiei Gilead în sprijinul pretenţiilor sale în cazul Sovaldi, anunţând vineri, 15 august, că a fost convins de argumentele prezentate.
"Proiectul de recomandare din partea NICE ne duce cu un pas mai aproape de ţelul de a face din eliminare hepatitei C o posibilitate realistă", a declarat Charles Gore, directorul general al fundaţiei de caritate Hepatitis C Trust.
El consideră că hotarârea companiei Gilead de a oferi un rabat considerabil pentru medicamentul Sovaldi în Marea Britanie scoate în evidenţă forţa de negociere a NICE în raport cu companiile farmaceutice care caută să patrundă pe piaţa Serviciului Naţional de Sănătate din Regatul Unit, cel mai mare sistem naţional plătitor de asigurări de sănătate din lume.
Aceasta contrastează cu piaţa nereglementata din SUA, unde preţul de 1.000 dolari pe zi pentru Sovaldi a stârnit o reacţie adversă din partea politicienilor, asiguratorilor şi activiştilor sociali, notează Financial Times.
Gilead susţine că medicamentul Sovaldi, cunoscut şi sub numele de Sofosbuvir, va produce economii pe termen lung pentru sistemele de sănătate, reducând costurile spitalizării şi, în unele cazuri, ale transplanturilor hepatice.
Medicamentul, care are o rata de vindecare de peste 90%, este primul dintre cele cîteva produse noi care promite tratarea hepatitei C cu mai multă eficacitate, mai rapid şi cu mai puţine efecte secundare decât medicamentele folosite până acum, precizează Financial Times.