06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Turcia a declanşat războiul împotriva obezităţii
Turcia a declanşat războiul împotriva obezităţii
Urbanizarea rapidă şi schimbarea modului de viaţă şi de muncă, într-o ţară cu a 17-a economie din lume, au contribuit la instalarea obezităţii ca problemă de sănătate publică, ea antrenând şi alte maladii, ca diabetul şi hipertensiunea.
Un raport al Ministerului Sănătăţii a constatat o realitate dramatică: 35% dintre turci sunt obezi, femeile într-un procent mai mare decât bărbaţii.
Semnalul de alarmă asupra acestei probleme a fost tras de însuşi ministrul de resort, Recep Akdag, la sfârşitul lunii iunie.
Campania publicitară lansată de minister îşi propune să determine un milion de turci să slăbească în interval de un an. „Mişcarea de luptă împotriva obezităţii începe”, proclamă mesaje publicitare pe canalele de televiziune şi în ziare.
Medicii de familie vor distribui pedometre în această vară şi vor urmări evoluţia pacienţilor obezi. Cantitatea de sare din pâine a fost redusă începând de la 1 iulie, în schimb a crescut cea de făină integrală, o adevărată revoluţie pentru milioane de turci care se hrănesc în mare parte cu acest aliment tradiţional.
Pentru a preveni obezitatea infantilă, posturile de televiziune nu vor difuza decât reclame la alimente sănătoase şi vor promova meniurile echilibrate.
Ministrul sănătăţii, care a dat el însuşi un exemplu, slăbind deja 10 kg într-un an, le recomandă compatrioţilor să facă 10.000 de paşi pe zi pentru a rămâne în formă.
Potrivit unui studiu efectuat recent de Asociaţia de luptă împotriva obezităţii, turcii nu fac suficientă mişcare. În oraşe, puţini sunt cei care practică cu regularitate o activitate sportivă, mult mai numeroşi fiind cei care petrec ore întregi în faţa calculatorului sau a televizorului.
După cum arată medicul Yunus Yavuz, specialist în boli metabolice, numărul pacienţilor trataţi pentru diabet a crescut cu 90% în ultimii 12 ani, în principal din cauza obezităţii. „Obezitatea este o boală care poate fi prevenită. Este suficient să slăbiţi pentru a vă prelungi speranţa de viaţă şi a vă creşte calitatea vieţii”, le recomandă medicul turc compatrioţilor săi.


Articole înrudite