19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un studiu american publicat joi confirmă că un climat mai cald antrenează o creştere a violenţelor. O astfel de legătură ar putea avea consecinţe dezastruoase dacă încălzirea climatică a Terrei continuă, avertizează cercetători ai universităţilor din Berkeley şi Princeton, aflaţi la originea acestei lucrări publicate în revista Science.
Anticiparea viitorului este întotdeauna delicată, afirmă pentru AFP Solomon Hsiang, principalul autor al studiului. „Credem că efectele pe care le-am recenzat sunt suficient de importante pentru ca noi să le luăm în serios şi să ne întrebăm dacă ceea ce facem sau nu astăzi poate avea o influenţă asupra nivelului de violenţă în lumea de mâine a copiilor noştri”, a continuat el.
Pentru a ajunge la concluzia unei legături între temperaturi mai ridicate şi creşterea violenţelor, cercetătorii au făcut un megastudiu, alăturând vreo 60 de studii în care au pus aceeaşi întrebare în disciplinele cele mai diverse, ca arheologia, climatoligia, ştiinţele politice şi economia.
Unul dintre ele, de exemplu, relevă că violenţele de ordin penal - agresiuni, omoruri, violuri, violenţe casnice - sunt mai frecvente când temperatura este mai ridicată.
„Probele colectate arată că fiinţele umane pe Glob se dovedesc mai puţin capabile să facă faţă expunerii la temperaturi mai calde”, punctează într-un comunicat Marshall Burke, coautor al lucrărilor.
Explicaţia unui astfel de fenomen rămâne, în schimb, puţin evidentă. Există mai multe teorii, susţin cercetătorii. Una dintre ele face legătura între recolte mai slabe din cauza secetei şi înclinaţia mai mare a oamenilor să pună mâna pe arme.
Căldura ar putea, de asemenea, să aibă efecte fiziologice şi să antreneze reacţii violente.
„Conflicte violente se pot manifesta din o serie de motive, a căror apariţie este mai frecventă când climatul se deteriorează”, rezumă Solomon Hsiang.


Articole înrudite