28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Virusul Zika, ''urgenţă globală de sănătate publică''
Virusul Zika, ''urgenţă globală de sănătate publică''

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat luni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie ''o urgenţă globală de sănătate publică'' întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme, transmite Reuters.
La finalul unei reuniuni a comitetului de urgenţă, directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat presei că este nevoie de un răspuns coordonat la nivel mondial pentru această problemă, dar a afirmat că nu este necesară impunerea unor restricţii comerciale sau de călătorie.
OMS a primit recomandarea privind desemnarea virusului Zika drept o "urgenţă globală" din partea unui comitet de experţi independenţi, după criticile primite de agenţia ONU cu privire la ezitările de până acum. Această decizie creează cadrul unei acţiuni internaţionale rapide şi fixează noi priorităţi de cercetare.
"Membrii comitetului au fost de acord că această situaţie întruneşte condiţiile pentru a o declara o urgenţă globală de sănătate publică. Am acceptat acest sfat", a precizat Margaret Chan.
Reuniunea a fost convocată după ce, săptămâna trecută, OMS a apreciat că virusul Zika are o ''propagare explozivă'' şi că ar putea infecta un număr de trei până la patru milioane de persoane pe continentul American în cursul acestui an. Riscurile de răspândire în întreaga lume sunt cu atât mai mari cu cât anul acesta, în luna august, Brazilia va găzdui Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro.
OMS a fost criticată pentru că a reacţionat prea încet în faţa epidemiei de Ebola din Africa occidentală, epidemie care a ucis mai mult de 10.000 de oameni. În acest context agenţia ONU a promis că va reacţiona mai bine în cazul unei crize medicale, iar acum are şansa de a demonstra că se ţine de cuvânt.
Thomas Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (U.S. Centers for Disease Control and Prevention), a susţinut la rândul său că această declaraţie făcută de OMS "cheamă întreaga omenire la acţiune împotriva Zika".
"OMS a fost criticată puternic pentru că a aşteptat prea mult până să declare epidemia de Ebola drept o urgenţă de sănătate publică şi ar trebui felicitată pentru că de această dată este mult mai proactivă", a comentat şi Jeremy Farrar, director al organizaţiei caritabile Wellcome Trust.
Derek Gatherer, conferenţiar la Universitatea Lancaster, a apreciat această decizie a OMS drept "o declaraţie de război împotriva virusului Zika".
Brazilia, ţara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în faţa unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul ţării. De atunci, în această ţară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie şi aproape 4.000 de cazuri suspecte, faţă de doar 147 în 2014.
Autorităţile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica şi Puerto Rico au recomandat deja femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ţinută sub control.
Directorul general al OMS a precizat că legătura cauzală dintre virus şi cazurile de copii născuţi cu malformaţii "este o ipoteză puternică dar care încă nu a fost demonstrată ştiinţific".
În Europa şi în America de Nord, zeci de cazuri de infecţie cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din ţările afectate de epidemie.
Simptomele seamănă cu cele al altor arboviroze, cum ar fi Dengue, şi implică febră, erupţii cutanate, conjunctivită, dureri musculare şi articulare, o stare de slăbiciune şi cefalee. Simptomele sunt în general benigne şi dispar în două-şapte zile.


Articole înrudite