28 NOIEMBRIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alimentele pe care nutriţioniştii recomandă să le evităm după 50 de ani pentru o îmbătrânire sănătoasă
Alimentele pe care nutriţioniştii recomandă să le evităm după 50 de ani pentru o îmbătrânire sănătoasă

Nutriţioniştii atrag atenţia că, după vârsta de 50 de ani, anumite alimente ar trebui consumate cât mai rar pentru a proteja sănătatea inimii şi a creierului, potrivit mediafax.ro. Printre cele mai nocive se numără prăjelile, băuturile îndulcite şi alcoolul, toate asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare şi probleme cognitive.

Prăjelile sunt deosebit de periculoase la această vârstă, deoarece cresc colesterolul şi inflamaţia în organism. Consumul frecvent este legat de un risc mai mare de accident vascular cerebral şi insuficienţă cardiacă, arată studiile citate de Eating Well. În plus, obiceiul de a consuma regulat alimente prăjite poate accelera deteriorarea sănătăţii metabolice.

Băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă o altă categorie riscantă. Cercetările arată că un consum ridicat de zahăr poate creşte cu 43% riscul de demenţă, iar două treimi dintre adulţi consumă zilnic astfel de produse. Pe termen lung, acestea favorizează îngrăşarea, inflamaţia şi instabilitatea glicemiei.

Excesul de sare afectează tensiunea arterială, iar hipertensiunea în jurul vârstei mijlocii creşte probabilitatea declinului cognitiv la maturitate. Majoritatea adulţilor depăşesc cu peste 1.000 mg limita recomandată de sodiu într-o zi, ceea ce pune presiune asupra inimii şi vaselor de sânge.

Pâinea rafinată contribuie la oscilaţii rapide ale glicemiei. Specialiştii recomandă înlocuirea acesteia cu variante integrale care conţin cel puţin patru grame de fibre pe felie. Cerealele integrale se digeră lent şi ajută la menţinerea unui nivel stabil al zahărului din sânge, reducând riscul de diabet şi creştere în greutate.

Alcoolul este procesat mai greu de organism după 50 de ani. Chiar şi un singur pahar consumat zilnic poate reduce materia cenuşie din creier, iar consumul ridicat afectează absorbţia calciului, crescând riscul de osteoporoză. Pe termen lung, alcoolul slăbeşte sistemul imunitar şi accelerează îmbătrânirea celulară.

În schimb, nutriţioniştii recomandă o alimentaţie bazată pe fructe şi legume colorate, proteine slabe, fasole şi nuci. Aceste alimente reduc inflamaţia, susţin sănătatea cardiovasculară şi contribuie la menţinerea funcţiilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă. (sursa stiripesurse.ro)

Foto: Freepik


Articole înrudite