450 de gospodării lovite de furia apelor la Corod

Vineri, 14 Iunie 2013 15:06
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Furia apelor a lovit pentru a două oară într-o săptămână în judeţul Galaţi. De data asta ţinta viiturii formate pe pârâul Corozel nu a mai fost Matca, ci localitatea învecinată, Corodul. Acolo, după o ploaie torenţială de 15 minute, pe micul pârâu Corozel s-a creat o viitură care a măturat comuna. Apa a intrat în sute de gospodării iar echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru a scoate apa din gospodării. Unora apa le-a intrat în case, nu doar în grădini, dar le-a luat şi înecat şi orătăniile.
„Eram aici, pe pat, în chiler, şi a intrat apa deodată. Am pus curcile pe pat, dar în rest, pe celelalte orătănii nu le-am mai putut salva. 15 găini mi-a înecat”, spunea Ştefan Nica.
A fost rău mai ales pentru bătrânii singuri.
„Eu îs singură şi în cei 75 de ani ai mei apa nu mi-a intrat aşa în casă, peste mine. Casa e veche şi cum se auzea că duduie apa, mi-era teamă să nu cadă pe mine”, spunea Vasilica Istrate.
Alţi săteni au fost mai norocoşi şi au scăpat doar cu beciurile inundate şi murăturile transformate în insule plutitoare.
„Am avut cam 450 de gospodării afectate iar apa a intrat şi în circa 20 de case. Facem acum evaluările să vedem care sunt exact pagubele”, a declarat Vasile Cârjeu, primarul din Corod.
În majoritatea gospodăriilor apa a intrat măcar până în curţi sau în grădinile cultivate. Oamenii se plângeau că le-au fost distruse şi culturile, deoarece apa murdară le usucă.
Nici biserica mică din sat nu a scăpat fără să fie inundată. Apa a intrat în lăcaş, până la altar, de patru ori în ultimele două săptămâni.
„Nu ştiu ce să zic, dacă e semn de la Cel de Sus sau nu. Dar parcă apa a intrat de prea multe ori în biserică. Bine că nu s-au stricat icoanele”, spunea Valentin Preda, cântăreţ la biserică.
Apa a mai adus aluviuni şi la Tecuci şi Drăguşeni, dar acolo nu au existat gospodării inundate. Oamenii aşteaptă acum să primească ajutor ca să îşi refacă gospodăriile afectate şi nu ştiu cum îşi vor mai asigura subzistenţa de vreme ce culturile lor sunt distruse.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu