24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A început vaccinarea anti-COVID în România
A început vaccinarea anti-COVID în România

Campania de vaccinare anti-COVID a demarat duminică, 27 decembrie 2020, primii cărăra li se va administra vaccinul, în prima fază, va fi personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID este o asistentă medicală de la Institutul Matei Balş, aceasta fiind şi primul cadru medical care a îngrijit un bolnav de COVID în luna februarie.

 Campania de vaccinare anti-COVID se derulează în 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Oficialii au decis ca Galaţiul să nu intre pe această listă, în primă fază. 

 Cele 10 spitale care au primit vaccinul sunt: 

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" Bucureşti

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi

* Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Ruşdea" Baia Mare

* Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital - secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare - Institutul "Cantacuzino" din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, dozele de vaccin din prima tranşă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ''Matei Balş'' Bucureşti - 600 de doze, iar la ''Victor Babeş'' - 530; la Cluj - 375 doze; Constanţa - 170; Dolj - 90; Iaşi - 260; Baia Mare - 210; Suceava - 250; Timişoara - 450 de doze.

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape.

”Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale", a explicat Gheorghiţă.

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmăreşte dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).


Articole înrudite