24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Instanţa gălăţeană a dat câştig de cauză unei asociaţii de proprietari din Galaţi care a solicitat să nu plătească penalităţi de întârziere, invocând faptul că nu s-a respectat contractul încheiat cu Apaterm, care prevedea furnizarea apei calde la anumiţi parametri.
Potrivit informaţiilor furnizate de Antoaneta Gafiţuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, în data de 5 iulie 2011 Apaterm a chemat în judecată la Judecătoria Galaţi o asociaţie de proprietari, solicitând plata unei anumite sume în care era inclusă datoria de bază, la care se adăugau penalităţile de întârziere aferente neachitării debitului. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari au afirmat în faţa magistraţilor că debitul principal a fost achitat anterior chemării asociaţiei în judecată, prezentând în acest sens dovada efectuării plăţilor.
Temperatura, bat-o vina!
În aceea ce priveşte plata penalităţilor de întârziere solicitate de Apaterm, reprezentanţii asociaţiei au invocat faptul că potrivit articolului 7 punctul 22 din contractul încheiat cu Apaterm, societatea şi-a asumat obligaţia de a furniza apă caldă cu o temperatură minimă de 45 de grade Celsius, în condiţii de consum redus. Reprezentanţii asociaţiei au spus că deoarece temperatura apei calde furnizate a fost în mod constant sub valoarea de 45 de grade, adică sub standardele prevăzute în contact, asociaţia a fost nevoită să cheltuiască sume mari de bani pentru a confecţiona o instalaţie de recirculare a apei calde care a fost montată în subsolul blocului, în vederea îmbunătăţirii parametrilor apei calde menajere, deşi această obligaţie revenea Apaterm. Ca dovezi, asociaţia a prezentat contractul încheiat cu Apaterm, precum şi tabelul cu temperatura apei calde furnizate în perioada octombrie 2008 - decembrie 2010. Reprezentanţii asociaţiei au determinat parametrii de furnizare a apei calde folosind formula matematică instituită prin Ordinul 29 din 1993 pentru aprobarea normativului-cadru privind contorizarea apei şi a energiei termice la populaţie, lucru care a scos la iveală faptul că asociaţia a primit agent termic cu temperaturi mult mai mici decât minimul contractual de 45 grade Celsius. „În data de 20 noiembrie 2012, Judecătoria Galaţi a dat câştig de cauză asociaţiei de proprietari, în sensul că s-a respins solicitarea Apaterm ca asociaţia să achite penalităţi de întârziere. Apaterm a făcut recurs faţă de sentinţa Judecătoriei Galaţi, iar Tribunalul a respins la începutul lunii martie acest recurs, ceea ce înseamnă că sentinţa Judecătoriei Galaţi a rămas definitivă şi irevocabilă”, ne-a declarat Antoaneta Gafiţuc.


Articole înrudite