04 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apel către siderurgişti, firme contractoare şi toţi gălăţenii: ”Avem nevoie de un gest de solidaritate, de loialitate, de susţinere”
Apel către siderurgişti, firme contractoare şi toţi gălăţenii: ”Avem nevoie de un gest de solidaritate, de loialitate, de susţinere”

Salariile siderurgiştilor din combinatul siderurgic Liberty Galaţi sunt în întârziere, iar oamenii sunt din ce în ce mai nervoşi şi supăraţi din această cauză, dar în acelaşi timp şi foarte îngrijoraţi pentru siguranţa locurilor de muncă. Într-un *interviu acordat cotidianului nostru, administratorul concordatar, Remus Borza, a făcut un apel în primul rând către angajaţi.

Fac un apel la salariaţii noştri şi la partenerii noştri comerciali, însemnând furnizori, contractori şi la toţi gălăţenii. Avem nevoie de un gest de solidaritate, de loialitate, de susţinere. Nu e combinatul lui Sanjeev Gupta, cu atât mai puţin nu e combinatul lui Borza. E combinatul fiecăruia dintre dumneavoastră, gălăţenii, şi e combinatul fiecăruia dintre noi, 20 de milioane de români, e o parte din sufletul fiecărui român combinatul de la Galaţi. E o companie identitară pentru destinul nostru colectiv. E o companie strategică pentru România, pentru tot ce înseamnă reindustrializare, înarmare, tot ce înseamnă economie. Da, suntem într-o situaţie mai mult decât delicată din punct de vedere financiar, pentru că nu avem bani. Ca să avem, trebuie să producem. Ca să producem, trebuie să avem îngăduinţa furnizorilor. De un simplu lucru vreau să fie conştient fiecare om. Toţi bănuţii puţini pe care îi avem, îi drămuim de o manieră cât se poate de transparentă, de justă şi de corectă. Nu mergem cu banii la colţi de stradă, la birt, să-i bem cu prietenii. Nici nu cumpărăm lucruri scumpe. Aproape toate contractele au fost renegociate. Renegociate în jos, nu în sus. Erau foarte multe contracte de ordinul a sute de contracte cu clauze proaste, defavorabile Liberty Galaţi. Am încercat să instituim un echilibru just şi rezonabil între părţi. Dar prioritar, ca să meargă combinatul, sunt materiile prime, 170.000 de tone pe lună. (...) Sunt firme din Galaţi cu popriri, cu executări, cu oameni în pragul disperării, care au şi ei credite, care au copii. Înţelegem toate lucrurile astea. Doar că toată lumea iarăşi trebuie să înţeleagă, că dacă plătim pe dânşii, dacă plătim salariaţii cu prioritate, nu mai avem bani de materii prime. Dacă nu mai ai bani de materii prime, tragem obloanele. Dacă combinatul ăsta produce, chiar şi pe stoc, înseamnă producţie în curs de valorificare, de vânzare. Aşa începem să adunăm şi noi ceva numerar şi încetul cu încetul să ne plătim din urmă datoriile”, spune Remus Borza.

Acesta reaminteşte că un an de zile cei 4.000 de siderurgişti şi-au luat salariile, ceea ce înseamnă 100 de milioane de euro. ”Chiar cu întârziere, dar şi-au luat banii şi nu au produs o şaibă. Sigur că nu este vina lor. Am înţeles, e vina acţionariatului că nu le-a dat de lucru. Acum avem restanţe salariale 8 zile. Chiar nu e aşa un capăt de ţară, n-am întârziat 8 luni, nu o lună, 8 zile. Azi (n.r. - ieri, 3 iulie 2025) am dat bonurile de masă 600.000 de euro. Cu salariaţii, sunt două opţiuni. Le plătim lor salarii, nu mai avem bani de materii prime, de energie şi atunci închidem oricum combinatul şi sunt 4.000 de şomeri. Aşa, dacă mai strângem puţin cureaua - şi trebuie să fim rezonabili - nu le cerem să strângă două luni, trei luni de zile, dar încă două luni de zile o să avem probleme în a plăti ”ceas” salariile pe 25 ale lunii, în fiecare lună. Întârziem o săptămână, important e că se plătesc şi important e să vadă că iese fum şi că se produce. Şi că avem deja la momentul când vorbim 43.000 de tone de brame şi de produs finit care începe să fie livrat. O să înceapă să se încaseze”, este apelul administratorului concordatar către angajaţi.

Cele aproape 1.000 de firme care au de recuperat bani ”şi-au creat o dependenţă sinucigaşă faţă de Liberty Galaţi”

Societăţile comerciale înscrise acum în tabelul creditorilor, a căror sumă totală de recuperat se ridică la 1.948.688.128 lei, se zbat şi ele sub spectrul falimentului, multe dintre ele fiind dependente de prestările de servicii pe care le asigurau pe platforma siderurgică. O bună parte dintre aceste firme şi-au concediat oamenii, altele au la rândul lor întârzieri la plata salariilor. Toţi sunt disperaţi că în planul de restructurare din cadrul procedurii de concordat sunt prevăzute plăţi doar în proporţie de 10% din suma pe care o au de recuperat de la combinat, şi asta după 3-4 ani. Şi lor li se adresează apelul de a avea înţelegere şi răbdare.

Din punct de vedere procedural suntem vulnerabili. De aceea doresc să transmit acest mesaj şi să cer acest lucru, acest gest de solidaritate şi loialitate. Nu da într-un om care e căzut oricum la pământ. Încearcă să-l ajuţi să se ridice. Pentru că toată lumea va pierde incomensurabil mai mult dacă Liberty va intra în faliment. Şi toată lumea are o şansă reală de a-i recupera, nu pot să spun 100%, dar în orice caz sigur mai mult decât 10% cât scrie în plan la momentul la care a fost redactat acum 4 luni. Pentru că dacă combinatul se stabilizează, e un alt tip de conducere şi de management, e un management asumat, vizionar, pragmatic şi onest. Sunt toate premisele ca în vreo 14-15 luni să intrăm pe profit. N-am spus peste o lună. Anul următor vom fi pe pierdere, că spuneam, piaţa ne obligă să vindem sub costuri ca să supravieţuim. Dar când ai 1,1 miliarde de euro pierdere, poate să mai meargă. Unde merge polul, merge şi leul. Încă 100 de milioane. Important să-l ţinem în viaţă. Dar undeva, ca orizont de timp, 15-16 luni, vom intra pe profit şi vom avea încă aproape 4 ani, 3 ani şi jumătate de profit. Asta înseamnă un 200 de milioane de euro profit anual. Asta înseamnă în 4 ani de zile vreo 700-800 de milioane de euro profit. Adică clar că putem da mai mult decât 10%. Asta trebuie să înţeleagă fiecare firmă care munceşte pe platformă la Galaţi, că dacă noi suntem bine, vor fi şi ei bine. Dar dacă noi murim, probabilitatea foarte mare ca 80% din firmele care prestează sau livrează să moară şi ele. De ce? Pentru că şi-au creat o dependenţă sinucigaşă faţă de noi”, a spus Remus Borza.

Liberty Galaţi este obligat să plătească 100% creanţele garantate pentru a nu fi executat silit, dar există obligaţia plătirii creanţelor bugetare, după cum prevede de altfel legislaţia, aşa că ultimele rămân să-şi primească banii firmele mici şi foarte multe, asta dacă mai rămân ceva bani. ”Cei mai defavorizaţi sunt creditorii chirografari, care sunt şi cei mai mulţi. Sunt grosul creditorilor, sunt furnizorii de orice, de materiale, de materii, prestatorii de servicii, cei care muncesc ca şi salariaţii noştri proprii în încinta combinatului pe platformă”, a precizat Borza.

*Urmăreşte interviul integral (VIDEO): INTERVIU EXCLUSIV | Pe 7 iulie va fi falimentul Liberty, dacă ANAF îşi menţine votul împotriva concordatului preventiv

Foto: Florin Matei


Articole înrudite